Zelfvertrouwen vergroten?

door | sep 13, 2019 | zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen vergroten?

Zelfvertrouwen is een belangrijk aspect in het dagelijkse leven. Op je werk, bij je vrienden en in je vrije tijd kan je continue geconfronteerd worden met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Voldoende zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je op eigen kracht taken uit kan voeren en bestand bent tegen eventuele tegenvallers.

Over het algemeen geldt: hoe meer zelfvertrouwen, hoe beter je in je vel zit.

Maar, wat houdt zelfvertrouwen nou exact in?

De volgende aspecten zijn onderdeel van je zelfvertrouwen:

 • Bij voldoende zelfvertrouwen boek je succes op basis van je eigen kwaliteiten en niet op basis van toevalligheden.
 • Bij voldoende zelfvertrouwen overschat je jezelf niet, houd je de realiteit altijd in het oog en vertrouw je op je eigen kunnen.
 • Bij voldoende zelfvertrouwen ben je je bewust van datgene wat je goed kan. Daarnaast herken en accepteer je eventuele zwakke punten.
 • Bij voldoende zelfvertrouwen worden obstakels als uitdagingen gezien in plaats van als problemen.
 • Bij voldoende zelfvertrouwen maak je een zekere indruk en heb je een goed onderbouwde eigen mening.
 • Bij voldoende zelfvertrouwen brengen emoties en obstakels je niet van de wijs. Je functioneert rustig en met beleid.

Het is overigens gevaarlijk om té veel zelfvertrouwen te hebben. Op dat moment kijk je neer op andere en dat kan leiden tot een arrogante houding. Dat is iets wat je absoluut voorkomen wilt.

In de basis hebben zelfvertrouwen en arrogantie niks met elkaar te kijken – arrogantie is de overtreffende trap van veel zelfvertrouwen. Met veel zelfvertrouwen is echter helemaal niks mis, integendeel zelfs.

Ontwikkeling

In de jeugd van een kind wordt de mate van zelfvertrouwen al opgebouwd. De opvoeding en de rol van de ouders valt hierin dus niet te onderschatten.

Geven je ouders je complimenten als je iets goed doet? Of kan je juist niks goed doen in de ogen van je ouders? Dergelijke uitingen hebben een grote invloed op het zelfvertrouwen van een kind.

Dat kan ook leiden tot een levenslang gebrek aan zelfvertrouwen.

Uitstraling

Voldoende zelfvertrouwen gaat veelal gepaard met een uitstraling vol vertrouwen. Je houding spreekt uit dat je zelfvertrouwen hebt en dat is ook terug te zien in je lichaamstaal.

Weinig tot geen zelfvertrouwen

Andersom is het ook direct zichtbaar. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, zal je een gesloten houding hebben. Wellicht sta je een beetje beduusd naar beneden te kijken.

In dat geval ben je, helaas, een gewild slachtoffer voor pesterijen of neerbuigende reacties. Het is dan ook goed mogelijk dat mensen over je heen (proberen) te lopen.

Als je geen zelfvertrouwen hebt, zal je in een (groot) gezelschap ook moeilijk kunnen functioneren. Je bent continue op je hoede en hebt een continue gevoel van twijfel en minderwaardigheid.

In een gezelschap zal je daarom weinig tot geen initiatief tonen, niet echt voor je mening uit durven te komen en maak je jezelf het liefste onzichtbaar.

Als je deze kenmerken zelf hebt ervaren, is het van belang om hier mee aan de slag te gaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je namelijk flink in de weg staan. Zowel in je carrière als ook op privé vlak.

Onderstaande symptomen kunnen duiden op een gebrek aan vertrouwen. Houd in je achterhoofd dat je minimaal 5 van de symptomen moet herkennen, indien je echt een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen hebt:

 • Je onderschat je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten.
 • Je negeert potentiele positieve kansen.
 • Je bent continue aan het twijfelen aan/over jezelf.
 • Je hebt moeite om projecten of werkzaamheden af te maken uit angst.
 • Je hebt moeite met het uitvoeren van lichamelijke bewegingen – deze zijn meestal onzeker, gespannen en aarzelend.
 • Je hebt de intentie om sociale situaties zoveel mogelijk te vermijden.
 • Je hebt de gewoonte om nadruk te leggen op negatieve eigenschappen.
 • Je hebt een laag verwachtingsbeeld van jezelf.
 • Je streeft veelvuldig naar perfectie.
 • Je bent continue kritisch op jezelf – ook in situaties waarbij het niet aan jou ligt.
 • Je hebt moeite met het in ontvangst nemen van complimenten en positieve boodschappen.
 • Je hebt de neiging om problemen op te blazen.

Zelfvertrouwen vergroten

Het is gelukkig goed mogelijk om uit de vicieuze cirkel te komen. Ja, je kan door middel van handige tips werken aan de mate van je zelfvertrouwen.

Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, sta je namelijk een stuk prettiger in het leven. Je bent overtuigd van je eigen kunnen en je trekt je weinig tot niks aan van andere. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

Maar, hoe werkt dat nou? Hoe kan je ervoor dat je met meer vertrouwen in het leven komt te staan? Hier zijn vele manieren voor. Het is echter een feit dat je persoonlijke manieren moet zien te vinden.

Oftewel; manieren die voor jou perfect werken. Voor een ander zouden deze manieren echter niet kunnen werken.

Lees onderstaande tips op je gemak eens door.

Zij kunnen een steun in de rug zijn en je motiveren en inspireren.

Tip 1: kies voor een gezonde leefstijl, inclusief een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Als

Tip 2: werk aan je houding. Zorg dat je rechtop loopt, je hoofd omhoog gericht houdt en oogcontact maakt met mensen.

Tip 3: geef anderen complimenten. Mensen zullen je gaan waarderen en jou ook complimenten gaan geen. Uiteindelijk is dit een cirkel waarin het resultaat een hogere mate van zelfvertrouwen is.

Tip 4: kleed jezelf naar eigen wens. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en dat kan door de gewenste kleding te dragen.

Tip 5: zeg op een vast moment van de dag in de spiegel “ik hou van mezelf”. Als je dit continue blijft herhalen, ga je dit vanzelf als de waarheid aannemen. Dat is de situatie waar je naar toe wilt.

Bedenk en probeer of deze tips voor jou het gewenste resultaat zullen opleveren. Uiteindelijk is het een kwestie van een lange adem hebben.

Het veranderen van je zelfvertrouwen is niet in één week tijd gebeurd. Nee, je moet hier geduld en discipline voor opbrengen. Het kan ook handig zijn om je geliefden hierover te informeren.

Bovenstaande tips zijn een korte samenvatting van ons andere artikel: 7 tips voor meer zelfvertrouwen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *