Wie kan je begeleiden bij je herstel van een burn-out?

door | dec 28, 2020 | Burn-out, Stress

Voor mensen die geconfronteerd worden met een burn-out geldt dat ze die doorgaans niet alleen te lijf kunnen gaan. Uiteindelijk ben jij en jij alleen natuurlijk wel verantwoordelijk voor het oplossen van de burn-out, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen hulp van anderen kan gebruiken. Op deze pagina hebben we alvast vier verschillende partijen voor je op een rijtje gezet waar jij een beroep op kan doen om je te helpen met het oplossen van je burn-out.

1.) De huisarts

Je hoeft het in principe niet zo ver te zoeken wanneer je behoeften hebt aan een persoon die je kan begeleiden bij het herstellen van een burn-out. Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze hun situatie gewoon bespreken met de huisarts. Deze zal vervolgens een advies verstrekken met betrekking tot wat je kan doen om je herstel te bevorderen. Het komt in de praktijk wel niet zelden voor dat de huisarts de patiënt die te maken heeft met een burn-out doorverwijst naar bijvoorbeeld een psycholoog. Het eerste gesprek kan je echter dus gewoon met je vertrouwde huisarts hebben.

2.) Een psycholoog of burn-out coach

Het gebeurt nog steeds vrij vaak dat mensen een burn-out aanzien als een soort van overspanning. In zekere zin is het dat misschien wel, alleen is een burn-out in de praktijk uiteraard ernstiger. Omwille van deze reden gebeurt het in de praktijk zoals eerder al aangegeven vrij vaak dat de huisarts er voor zorgt om de patiënt door te verwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog kan je op verschillende vlakken helpen om je burn-out te lijf te gaan. Je kan er voor kiezen om rechtstreeks contact op te nemen met een psycholoog, maar het is ook zeker mogelijk om deze uit te kiezen samen met je huisarts. Welke optie jij verkiest is uiteraard geheel persoonlijk. Ook is het mogelijk om een gespecialiseerde burn-out coach te benaderen. Zij werken gericht op het aanpakken van je burn-out en de achterliggende oorzaken.

3.) Een bedrijfsarts

Mensen die te kampen hebben met een burn-out hebben het doorgaans bijzonder moeilijk om aan hun professionele verplichtingen te kunnen voldoen. Omwille van deze reden kan het ook raadzaam zijn om de burn-out te bespreken met een bedrijfsarts. Het is dan ook best mogelijk dat je aanpassingen nodig zal hebben in je werkschema. Daarnaast bestaat de kans zelfs dat je tijdelijk volledig moet stoppen met werken. Het spreekt voor zich dat het altijd raadzaam is om de mogelijkheden op dit vlak even te bespreken met de bedrijfsarts. Let wel, het is altijd belangrijk om met het oog op je herstel altijd zoveel als mogelijk is te blijven werken.

4.) Een maatschappelijk werker

Last but not least kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een beroep te doen op de diensten van een maatschappelijk werker. Deze persoon kan je in verschillende situaties verder helpen zoals:
1. Wanneer je over een aanzienlijke schuldenlast beschikt;
2. Indien je te kampen hebt met woon gerelateerde problemen;
3. Wanneer je problemen ondervindt met de opvoeding van je kinderen;
Mensen die geconfronteerd worden met een burn-out ondervinden daar in het merendeel van de gevallen niet alleen maar zelf last van. Ook hun omgeving kan met de impact van de burn-out worden geconfronteerd. Om er zeker van te zijn dat die impact zo beperkt mogelijk kan worden gehouden is het in veel gevallen een goed idee om een maatschappelijk werker in te schakelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *