Welke muziekgenres helpen nu eigenlijk het best tegen stress?

door | jan 30, 2021 | Stress

Welke muziekgenres helpen nu eigenlijk het best tegen stress?

Stress is een bekende boosdoener. Dit niet alleen voor ons mentale, maar zeker ook voor ons fysieke welzijn. Het opzetten van je favoriete muzieknummer en deze vervolgens luidkeels meezingen zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je plots kan rekenen op een veel beter gevoel. Recente onderzoeken hebben nu specifiek uitgezocht welke muziekgenres het beste kunnen helpen tegen stress. Uit alle verschillende muziekgenres bleek het vooral jaren 80 popmuziek te zijn die als grote winnaar uit de bus kwam.

Cheesy hits uit de jaren 80

Onder meer een onderzoek dat werd uitgevoerd door een cosmetisch centrum in Turkije heeft duidelijk gemaakt dat vooral jaren 80 muziek over een kalmerende werking beschikt. Er werd hiervoor door de onderzoekers gebruik gemaakt van verschillende Spotify-afspeellijsten. Zo werd er onder meer gebruik gemaakt van soundtracknummers van de film ‘It’s a Sin’ met onder meer ‘Love Will Tear Us Apart’ van Joy Division. Daarnaast werd eveneens het nummer ‘Call Me’ afgespeeld van Blondie. Maar liefst 96 procent van alle deelnemers aan het onderzoek vertoonden een verlaagde bloeddruk nadat ze de jaren 80 muziek hadden beluisterd. Dit betekent dus eigenlijk nagenoeg elke deelnemer aan het onderzoek. Bij zo’n 36 procent vertraagde ook de hartslag.

Technomuziek scoort van alle genres het slechtst

Het volledig tegenovergestelde van bovenstaande kan worden gezegd van technomuziek. Voor deze muziek geldt dat ze van alle genres het slechtst van allemaal scoorde. Maar liefst 78 procent van alle deelnemers aan het onderzoek vertoonden een verhoogde bloeddruk nadat men de harde muziek had beluisterd. We kunnen dus gerust stellen dat het beluisteren van deze muziek blijkbaar geen positieve uitwerking heeft op de stress die mensen ervaren. Op het eerste zicht lijkt het nu misschien alsof dit geldt voor alle soorten muziek, maar dat is niet juist. Voor bijvoorbeeld heavy metal geldt dit in het geheel niet.

Heavy metal luisteren zou er volgens het uitgevoerde onderzoek misschien verrassend genoeg voor kunnen zorgen dat de stress die mensen ervaren voor een significant deel kan worden verlaagd. Bij maar liefst 89 procent van de mensen die de muziek beluisterden kon er worden vastgesteld dat de bloeddruk verlaagde. Bij 18 procent van de deelnemers aan het onderzoek vertraagde ook de hartslag. Er waren nog andere muziekgenres die het duidelijk zeer goed deden. Het ging daarbij onder meer om bepaalde hits uit het eerste decennium van de 21ste eeuw. Opvallend, ook de soundtrack van de serie Bridgerton met klassieke uitvoeringen van moderne muzieknummers deed het uitstekend en creëerde een rustgevend effect.

Stress verlagen door muziek te luisteren? Absoluut!

De positieve effecten die men kan ervaren door het beluisteren van jaren 80 muziek is volgens de onderzoekers vooral te verklaren door het nostalgische gevoel dat men kan ervaren. De vrolijke klanken kunnen er voor zorgen dat er in de hersenen endorfine en serotonine wordt aangemaakt. Deze stoffen staan er om bekend de gevoelens van geluk en kalmte te kunnen versterken. Ervaar jij dus met andere woorden een moment van intense stress en ben je op zoek naar mogelijkheden om je stress te kunnen verlagen? Dan mag het duidelijk zijn dat het beluisteren van muziek daar een belangrijke rol in zou kunnen spelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *