Wees dankbaar en ontdek de bijzondere effecten

door | sep 20, 2019 | Psychologie, Spiritualiteit

Wees dankbaar

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het dagelijks beoefenen van dankbaarheid bijzondere effecten heeft. Deze effecten zijn bovenal positief te noemen en uiten zich in onder andere het volgende:

  • Je bent extraverter
  • Je bent meer vergevingsgezind
  • Je hebt een lagere bloeddruk (goed voor je gezondheid)
  • Je slaapt beter (betere nachtrust)
  • Je hebt een sterker immuunsysteem (minder vaak en snel ziek)
  • Je hebt een prettiger en blijer gevoel van binnen
  • Je ziet het leven optimistischer in

Het mag duidelijk zijn dat de gevolgen van het uiten van dankbaarheid positief zijn. Het dagelijks beoefenen van dankbaarheid is dan ook absoluut aan te raden.

In sommige situaties zie je geen uitweg meer. Je denkt dat het niet meer erger kan en zegt dat ook tegen jezelf. Dat is echter niet het geval. Elke tunnel heeft licht aan het einde; jouw tunnel dus ook.

Schrijf daarom een lijstje op met dingen waar je dankbaar voor bent. Voorbeelden hiervan is je gezondheid, je goede band met vrienden, je sterke band met familie en het genot van een goede opleiding.

Als je een dergelijk lijstje voor je neus ziet liggen, komt wellicht het besef dat je het zo slecht nog niet hebt.

Ben je benieuwd naar de manieren om dankbaarheid te beoefenen? Hieronder vind je 7 verschillende manieren.

Houd het schriftelijk bij

We zeiden het hierboven al; schrijf al je positieve punten van het leven op. Ons advies is om dit ’s ochtends te doen, aangezien je dan een goede start van de dag hebt.

Ook kan je ervoor kiezen om het ’s avonds nogmaals te doen, maar dan met zaken die je de desbetreffende dag goed hebt gedaan/aangepakt.

Schrijf op wat je voelt
Het is uiteraard wel van belang dat je dingen opschrijft die je echt voelt. Haal geen waanideeën in je hoofd en kijkt niet teveel naar de toekomst. Kijk naar het heden en naar de emoties die je voelt.

Het is daarnaast ook mogelijk om op te schrijven hoe je jezelf binnen één jaar wilt voelen. Maar, het blijkt dat je beter eerst de focus op het heden kunt liggen.

Wees dankbaar voor het heden
Het volgende punt is dan ook om dankbaar voor het heden te zijn. Wees je bewust van de mooie dingen die je NU om je heen hebt. Probeer die te waarderen en haal daar je gewenste energie uit.

Spreek het uit
Heb je waardering voor een ander? Spreek dit uit. Weet je wat je daar voor terug krijgt? Een ander gaat het ook uitspreken als hij/zij waardering voor jou heeft.

Op die manier kan je dankbaarheid tonen én ontvangen.

Betrek anderen
Je moet je goed beseffen dat je dit leven niet in je eentje leidt. Je hebt altijd mensen om je heen die om je geven. Probeer hen bij dit proces te betrekken, zodat je ook waardering richten hen uit kunt spreken.

Dit sluit in feite aan op het hierboven genoemde punt ‘Spreek het uit’.

Vergelijk jezelf niet
Veel mensen maken de fout om zichzelf met een ander te vergelijken. Het gras is bij de buren altijd groener, maar in de werkelijkheid valt dat vaak tegen.

Om je dankbaarheid te oefenen, is het dan ook zaak om naar je zelf te kijken. Kijk niet naar andere en vergelijk jezelf absoluut niet met andere.

Maak de stap naar een andere levensfase
Heb je het idee dat je naar een andere fase in je leven wilt? Dit is mogelijk door je dankbaarheid te befoenen. Oefen met datgene waar je NU blij mee bent. Krijg waardering voor het feit hoe je in het leven staat, zodat de stap naar de volgende levensfase makkelijker en positiever zal verlopen.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *