Waarom is loslaten zo moeilijk?

door | nov 8, 2019 | Psychologie, Spiritualiteit, zelfvertrouwen

Ken je dat lastige gevoel van loslaten? Een treffend voorbeeld hierbij is de situatie met je ex. Je weet dat het beter is om uit elkaar te zijn, maar toch blijf je veel verdriet houden. Dit verdriet speelt bijvoorbeeld weer op als je hem/haar weer eens spreekt. De belangrijke vraag hierbij is dan ook: waarom is loslaten zo moeilijk? En zijn er überhaupt manieren waarop je iemand echt volledig los kunt laten. In dit artikel kan je hier alles over lezen.

In feite heeft iedereen behoefte aan een loslaatknop op zijn/haar lichaam. Je hoeft daarbij alleen deze knop in te drukken en je laat een bepaald persoon definitief los. Helaas blijkt dat in de werkelijkheid niet zo makkelijk te zijn. Het lastige bij het loslaten van personen is dat je voor een langere tijd aan hen gewend bent geraakt. Als dat opeens weg valt, ben je zoekende naar nieuwe patronen. Dit kan uiteindelijk veel weerstand oproepen. Hieronder kan je drie redenen vinden waarom loslaten zo moeilijk is.

Verschil tussen wat je wilt en wat je doet: de situatie waarin je iemand aan het loslaten bent, bestaat simpelweg niet. Je hebt iemand losgelaten of nog niet. In de meeste situaties wil je dat je iemand los kan laten, terwijl dat in de praktijk bijzonder lastig is. Hier ontstaat dus een verschil tussen wat je wilt en wat je doet. Uiteindelijk kan je in een vicieuze cirkel terecht komen als je continue tegen jezelf blijft zeggen dat je iemand los wil laten.

Je hoofd kan niks oplossen: bij het loslaten van personen heb je niks aan je hoofd. In tegendeel zelfs: je hoofd kan niks oplossen bij het loslaten van personen. Je emotionele en mentale gesteldheid heeft hier namelijk niks mee te maken. Het is een kwestie waarbij tijd de belangrijkste factor speelt.

Onbewuste gedachten: een mens denkt per dag zo’n 50.000 keer na. Veel van deze gedachten zijn gefilterd, maar ook vele gedachten zijn onbewust. Je hebt op deze onbewuste gedachte geen invloed, terwijl deze wel van invloed op jou kunnen zijn.

Wat werkt wel?

Je hebt hierboven meerdere redenen kunnen lezen waarom het loslaten van mensen zo moeilijk is. Daaruit blijkt ook vaak dat deze zaken buiten je eigen macht liggen. Je hebt hier zelf niet altijd invloed op. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de onbewuste gedachten. Die zijn simpelweg niet te sturen, waardoor je hier 0,0 invloed op uit kunt oefenen.

Hoe kan je dan wel iemand loslaten? Hier komt een stukje rouw bij om de hoek kijken. Je moet stilstaan bij de situatie hoe dit was en de herinneringen die hieruit voortgevloeid zijn. Laat hierbij je emoties los en praat erover met je naasten. Daarnaast is het een kwestie van tijd, tijd en nog eens tijd. Wonden worden met de tijd genezen. Dat is ook het geval bij het loslaten van personen; dit kost hoe dan ook tijd.

Je merkt ongetwijfeld dat dit veel tijd en energie kost. Het is namelijk een combinatie van negatieve gedachten, fraaie herinneringen en pijnlijke herinneringen. Dergelijke herinneringen kosten simpelweg veel energie. Met onderstaande techniek kan je meer innerlijke rust krijgen:

Stap 1: Ontspan je schouders

Stap 2: Ontspan je borst

Stap 3:Adem rustig en wat dieper in en uit

Stap 4:Open je hart (intentie zetten is genoeg)

Stap 5:Doorvoel wat er speelt (laat je gevoel en emoties toe)

Een belangrijke factor bij het loslaten van personen is om niet bang te zijn. Laat je gevoelens en emoties de vrije gang gaan. Dat zijn namelijk sleutelfacetten bij het loslaten van een persoon. Ook is het van belang om vertrouwen in jezelf te hebben. Maak jezelf sterk en bereik het gewenste doel: het loslaten van een bepaald persoon.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *