Verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld

door | feb 19, 2019 | Psychologie, zelfvertrouwen

Verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld staan bijna altijd met elkaar in verbinding.

Een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebben alles met elkaar te maken. Welke van de twee de oorzaak is en welke het gevolg is vaak wat onduidelijk. Feit blijft echter wel dat als het een verbetert, dit een onoverkomelijk effect heeft op het ander.

Via Zelfvertrouwen.com vind je ontzettend veel tips om aan je zelfvertrouwen te werken. En alles wat hiermee te maken heeft.

Wat is zelfbeeld nu eigenlijk?

Een zelfbeeld is hoe je naar jezelf kijkt en over jezelf denkt. Dit hoeft totaal niet de waarheid te zijn, maar het is vaak wel medebepalend over hoe jij je voelt.

Ook kan een negatief zelfbeeld je heel erg belemmeringen in de acties die je doet en hoe je ze doet. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen.

Wanneer je in het bezit bent van veel zelfvertrouwen heb je vertrouwen in hetgeen je doet.

Het heeft invloed op je succes en falen en op hoe je jezelf daar verantwoordelijk voelt, al dan niet terecht.

Klik op deze link als je 23 unieke en werkende zelfvertrouwen tips bekijken? 

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?

Je kunt over heel veel dingen onzeker zijn. Dit kunnen dingen zijn in je uiterlijk, zoals een te grote neus of te kleine borsten, maar onzekerheid komt ook voor over de dingen die je doet.

Ben je wel geschikt voor dit project, kun je wel auto rijden of is je baas wel tevreden over jou. Deze onzekerheden ontstaan doordat je bang bent te falen.

Dikwijls leg je jezelf te hoge eisen op, soms komt dit ook door de wereld om je heen. Bang om te falen kun je over alles zijn, het is de kunst om die angst los te laten en alles over je heen te laten komen.

Symptomen van verminderd zelfvertrouwen

Wellicht klinkt het heel erg raar, maar als je er over nadenkt zal je vast en zeker mensen in je omgeving ontdekken die aan het profiel voldoen.

Een verminderd zelfvertrouwen gaat vaak verborgen achter stoer en druk gedrag. Hier mee probeert men vaak hun onzekerheid te verbergen. Mensen met een verminderd zelfvertrouwen zijn ook veel met zichzelf bezig.

Ze gaan vaak activiteiten of ontmoetingen uit de weg omdat ze bang zijn dat ze toch zullen falen en niet af willen gaan voor een groep. Een ander aanspreken is iets wat ze vrijwel tot niet doen, tenzij het niet anders kan.

Van harte in ieder geval niet. Een relatie aan gaan durven ze niet en ook komen ze niet voor zichzelf op. Alles maar oké vinden en toestaan is het gevolg, soms tegen verdriet en pijn in.

Wat ook een opvallend iets is, is dat men vaak geen complimenten aan neemt. Ze vinden van zichzelf dat ze diedan toch niet hebben verdient.

Kinderen en een negatief zelfbeeld

Voordat je iets aan het probleem kunt doen zal je eerst op zoek moeten naar de oorzaak van het probleem. Deze kan ten grondslag liggen in de jeugd bijvoorbeeld.

Een kind ontwikkelt allereerst vertrouwen in hun omgeving en daarna een beeld over zichzelf. Ouders spelen hier in een grote rol. Omdat een ouder een van de belangrijkste personen is in het leven van een kind, zal deze veel waarde hechten aan de woorden die de ouder zegt en herhaalt.

Wanneer dit negatief is zal het kind al snel een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Ook wanneer het vaak niet op de ouder kan rekenen vormt zich een vorm van weinig zelfvertrouwen.

Een kind zal zich dan terug trekken en zich zelf niet de moeite waard vinden. Kinderen kunnen door hun ouders gestimuleerd worden in hun zelfbeeld door dit steeds positief te benadrukken.

Wat kunnen we doen aan een negatief zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen?

Het probleem is wellicht duidelijk inmiddels, maar je wilt het ook graag oplossen. Maar hoe? Er zijn diverse therapieën beschikbaar om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Deze therapie kan je helpen om de negatieve gedachten om te zetten in positieve. Wanneer je bijvoorbeeld in je hoofd loopt met “ik ben niet goed genoeg” kan de therapie je helpen deze gedachten om te zetten naar “ik kan dit prima”.

Door te oefenen zal je steeds meer zelfvertrouwen krijgen en niet langer lopen met de angst om te falen.

Maar voor je in therapie gaat, of misschien wel naast de therapie, kun je ook zelf wat stappen ondernemen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

 • Begin eens bij jezelf.
  Wat vind je zo negatief aan jezelf? Misschien kun je eens een totaal andere outfit proberen en voel je jezelf daar wel veel beter bij. Belangrijk is in ieder geval dat je goed voor jezelf zorgt, want dat verdien jij ook en daar zal je een stuk van opknappen.
 • Rechte rug
  Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo. Wanneer je de houding aanneemt, borst vooruit, rug recht en hoofd omhoog, zal je zien dat je meteen je een ander mens voelt. Je laat zien wie je bent en dat je gezien mag worden!
 • Waar ben jij goed in?
  Maak eens een lijstje van waar je goed in bent. Plak deze desnoods naast de spiegel en kijk er elke dag op. In plaats van bezig te zijn met de dingen waar in je slecht bent of bang bent in te falen richt je de aandacht op hetgeen jou wel lukt, iedereen kan dit lijstje maken, ook jij!
 • Maak het jezelf niet te moeilijk
  Maak het jezelf, indien mogelijk, niet te moeilijk. Hak een grote opdracht in kleine stukjes die makkelijker af te krijgen zijn met succes. Beloon jezelf iedere keer als je weer een stukje af hebt met een lekkere kop koffie of iets anders waar je even blij van word. Je zult sneller het gevoel krijgen dat het je lukt, want de kleine stukjes lukken jou toch ook?
 • Iedereen is onzeker
  Besef je niet je niet de enige bent, iedereen is wel eens ergens onzeker over. Ook al lijkt het van niet. Denk dan even terug aan wat we straks vertelde, onzeker gedrag gaat vaak schuil achter een stoere en drukke houding.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *