Mindfulness, genieten van het nu

door | jan 19, 2021 | Mindfulness, Mindset, Positiviteit

Mindfulness, genieten van het nu
Heel wat mensen worden geconfronteerd met het gevoel alsof ze niet echt aan het leven zijn. Voor deze mensen kan mindfulness een zeer belangrijke meerwaarde betekenen. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat men terug kan leven met aandacht. Mindfulness heeft als gevolg dat je als het ware leert om te stoppen met piekeren. Bovendien zal je minder stress ervaren en zal je tot de vaststelling komen dat je op een meer efficiënte manier kan werken. Tel daar ook nog eens bij op dat je, je lekkerder in je vel zal voelen en het mag duidelijk zijn dat mindfulness het overwegen in de praktijk zonder ook maar enige twijfel meer dan waard kan zijn. Meer weten? Lees snel verder!

Een eerste kennismaking met mindfulness

Voor mindfulness geldt dat het een stroming is in de psychologie die erin is geslaagd om langzaam maar zeker ook het Westen te veroveren. Toch is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat mindfulness nu precies is. Het betreft hier eigenlijk een vorm van leven met volledige aandacht. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze vooral leven in hun hoofd, meer bepaald in hun gedachten. Het overgrote gedeelte van deze gedachten focust zich niet op het heden, maar wel op de toekomst. Door de mogelijkheden te benutten die mindfulness met zich meebrengt leer je echter om je aandacht te richten op het heden. Je kiest er dus met andere woorden bewust voor om even je gedachten over het leven van straks of morgen te laten varen. Bovendien hou je, je bezig met hetgeen wat je op dit eigenste ogenblik aan het doen bent.

Met mindfulness leer je terug genieten van het nu

Mensen zijn elke dag en zo goed als elk moment van hun leven bezig met plannen maken. Dit geldt niet alleen voor plannen voor de (verre) toekomst, maar ook voor plannen voor bijvoorbeeld dezelfde avond. Wanneer je in de ochtend naar het werk rijdt is de kans groot dat je dan al met je gedachten bij de avond zit. Wat ga je klaarmaken om te eten? Moet je misschien nog wat papieren in orde brengen? Wanneer komen de kinderen van school en welk huiswerk moeten ze maken, etc. Het zijn stuk voor stuk vormen van plannen maken die in de praktijk ongelofelijk vaak voorkomen en zelfs het leven van veel mensen domineren. Een ander verhaal wordt het op het ogenblik dat je aan mindfulness doet. Dan ga je minder plannen maken en leef je aanzienlijk meer in het nu.
Wanneer je aan mindfulness doet zal je dan ook kunnen vaststellen dat je in de ochtend niet meer zal denken aan de plannen voor de avond. In plaats daarvan luister je naar het gebrom van de auto en geniet je van het landschap waar je doorheen rijdt. Je bent je ook zeer bewust van de bobbels die zich in de weg bevinden, de weerstand die het pedaal levert en ga zo maar door. Dit alles zorgt er voor dat mindfulness een meer bewuster leven creëert.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *