Lief tegen jezelf zijn; 5 manieren

door | nov 3, 2019 | Psychologie, Zelfliefde

5 manieren op lief tegen jezelf te zijn.

Vrouwen hebben over het algemeen onderhand een dagtaak aan het maken van vergelijkingen en zoeken naar bevestigingen. Onder aan de streep levert dit niks op. Het lastige is echter dat vrouwen dit gewend zijn. De opvoeding is hier, deels, op gebaseerd en vriendinnen vertonen vaak hetzelfde gedrag.

Voor vrouwen is zelfliefde dan ook ongelooflijk belangrijk. Zelfliefde is geen zweverige term. Nee, met zelfliefde ben je in staat om jezelf op een verhoging te plaatsen.

Vanaf daar kijk je uit over de gehele wereld, zonder daarbij vergelijkingen te maken of continue op zoek te zijn naar bevestigingen. Je hebt het overzicht en weet van jezelf waar toe je in staat bent.

Met zelfliefde kan je dan ook de volgende dingen creëren:

  • Zelfliefde stelt je in staat om zelfvertrouwen te verkrijgen
  • Daaruit voortvloeiend ervaar je een bepaalde mate van geluk
  • Zelfliefde stelt je in staat om óók voor andere lief te zijn
  • Zelfliefde stelt je in staat om betere en leukere relaties te krijgen en te onderhouden.

Ben jij benieuwd op welke manieren je lief tegen je zelf kunt zijn? Hieronder kan je vijf manieren vinden waarop je iets aan je zelfliefde kan doen. De redenen om dat te doen, heb je reeds hierboven kunnen vinden. Die redenen zijn, in onze ogen, genoeg redenen om direct aan de slag te gaan.

Erkenning

Een belangrijk gedeelte van dit traject heeft betrekking op het herkennen en erkennen van bepaalde patronen. Ben je bijvoorbeeld vergelijkingen aan het maken? Of ben je op zoek naar bevestigingen? Dat is goed mogelijk. Maar, het is zaak dat je die situaties gaat herkennen en gaat erkennen.

Het is echter zaak om hier niet al te streng voor jezelf zijn. Erken zulke gedachten, maar laat ze niet de overhand hebben. Met andere woorden: ben je zwart-wit aan het denken? Probeer dit om te zetten in een grijs gebied, zodat je er persoonlijk niet al te veel last van hebt. Bovendien ga je op deze manier meer van jezelf houden én neemt je zelfliefde dus toe.

Hoe praat je tegen jezelf?

Een andere manier om iets aan je zelfliefde te doen, is door op een andere manier tegen jezelf te praten. Elk persoon praat wel eens tegen zichzelf. Het gaat er hierbij om wat je exact tegen jezelf zegt. Als je daar een verandering in weet aan te brengen, kan je ook een verandering in de mate van zelfliefde genereren.

Hoe praat je tegen andere?

Wie goed doet, die goed ontmoet. Deze leus is absoluut van toepassing op het dagelijkse leven. Wil je meer zelfliefde hebben? Dan moet je allereerst lief tegen andere zijn. Bedenk daarom dus regelmatig hoe je tegen andere praat en hoe je met communiceert.

Let er ook op dat je tegen andere mensen niet negatief over jezelf gaat praten. Dat wekt in feite alleen maar irritatie op, aangezien elk persoon haar/zijn eigen problemen heeft. Het schiet niks op als je andere op gaat zadelen met jouw probleem. Houd dit dus voor jezelf en ga zelf iets aan de mate van zelfliefde doen, onder andere met behulp van deze tips.

Oorzaken

Het is ook belangrijk om de oorzaken van je gedrag te achterhalen. Op welk moment ga je bijvoorbeeld in de vergelijkings-modus? En in welke situatie ben je op zoek naar bevestigingen? Als je de antwoorden op die vragen hebt, kan je gericht op zoek naar de oplossingen. Ook weet je dan dergelijke situaties te herkennen, zodat je hier tijdig op kunt anticiperen. Op de lange duur heeft dat een positieve invloed op je zelfliefde.

Doelen en dromen

Elk mens heeft bepaalde doelen en dromen. Voor je zelfliefde kan het helpen als je deze dromen en doelen op papier zet. Wat wil je exact bereiken? En in welk termijn wil je dit bereiken? Denk hierbij aan een doel op familiair gebied, op financieel gebied of op vriendschappelijk gebied.

Niks is onmogelijk in het leven. Als jij doelen en dromen opschrijft, heb je iets om naar toe te leven. Dit draagt op den duur bij aan een betere zelfliefde. Dat wordt nog eens versterkt als je de gestelde doelen ook weet te behalen. In dat geval heb je jouw droom om weten te zetten in de werkelijkheid!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *