Leren mediteren

door | mrt 22, 2019 | Spiritualiteit

In de afgelopen jaren is meditatie een veelbesproken onderwerp geworden. Bij mediteren is het doel om je hersenen te trainen. De voordelen hiervan uiten zich onder andere in een verbeterde concentratie en een grotere bewustwording van eigen lichaam en gedachten. Ook kan je dankzij meditatie beter met stress, emoties en (negatieve) gedachten omgaan.

Je hebt overigens niet veel nodig om te beginnen met mediteren. Het enige dat je sowieso nodig hebt is een rustige plek, doorzettingsvermogen en voldoende tijd.

In de wereld van meditatie wordt er een onderscheid gemaakt tussen passieve- en actieve meditatie. Hieronder kan je de eigenschappen per variant lezen.

Actieve meditatie

Bij actieve meditatie leg je je focus op één bepaald onderwerp. Hierbij concentreer je je op je ademhaling en probeer je bepaalde situaties te visualiseren. Het is daarbij ook mogelijk een vast mantra uit te spraken.

Het doel van actieve meditatie is om de geest actief bezig te houden. Vandaar ook de benaming ‘actieve’ meditatie.

Passieve meditatie

Passieve meditatie is het tegenovergestelde van actieve meditatie. Bij deze variant probeer je namelijk de geest tot rust te brengen. Je tracht om de geest leeg te maken en gedachten te laten gaan.

Bij passieve meditatie is het de bedoeling om je gedachten niet in te vullen. Je dient je gedachten te laten zijn voor wat het is. Als je gaat oefenen, zal je merken dat dit bijzonder lastig is.

Naar welke techniek gaat jouw keuze? Het is aan te raden om beide technieken uit te proberen. Een ieder voelt zich prettig bij een bepaalde techniek; probeer daar achter te komen.

Om één van de technieken onder de knie te krijgen, kan je onderstaande tips gebruiken:

  • Zoek een rustige plek op en trek de tijd uit voor het mediteren.
  • Herhaal mantra’s; dit is het uitspreken van korte doch duidelijke zinnen.
  • Probeer de alva golven te bereiken. Dit is het moment tussen slapen en waken. Als je dit moment weet te pakken, komt je geest volledig tot rust.
  • Maak gebruik van geleide meditatie cd’s. Door deze cd’s galmt er een rustgevend achtergrondmuziekje door de ruimte; dit zorgt ervoor dat je de alva golven eerder kan bereiken.

Nogmaals: leren mediteren is een kwestie van een lange adem. Bovendien moet je de beschikking hebben over een rustige plek en moet je hier voldoende tijd voor uittrekken. Kom er vervolgens achter naar welke techniek jouw voorkeur uit gaat; de passieve- of de actieve meditatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *