Je zelfvertrouwen verbeteren

door | mei 31, 2019 | Meer zelfvertrouwen, zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen verbeteren in 15 stappen!

Vertrouwen is niet een eigenschap waar je mee geboren wordt. Het is iets wat in je eerste levensjaren opgebouwd wordt. Gedurende je leven kan je jouw eigen zelfvertrouwen verder opbouwen en verbeteren. Wij hebben 15 handige stappen voor jou samengesteld waarmee je jouw zelfvertrouwen naar een hoger niveau kunt tillen.

 1. Bijhouden van een dagboek

Een dagboek kan je helpen om een effectieve zelfanalyse op te stellen. Schrijf in dit dagboek alle gedachten op die gedurende een dag bij je naar boven komen. Door deze gevoelens op te schrijven, krijg je meer inzicht in jezelf én in datgene wat je wenst te bereiken.

 1. Zelfevaluatie

Het kan nooit kwaad om je eigen prestaties te evalueren. Let er wel op dat je dit op een objectieve manier doet. Door meer inzicht in je eigen gedrag en je eigen levensstijl te krijgen, krijg je een groter gevoel van zelfbewustzijn.

 1. Acceptatie

Het is ontzettend belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Ga daarom vergelijkingen met andere uit de weg; jij bent jezelf en je bent perfect. Je kunt dit vorm geven door een lijstje te maken met unieke eigenschappen van jezelf. Hieruit kan weer trots en de gewenste acceptatie voortvloeien.

 1. Sterke punten gaan boven zwakke punten

Elk mens heeft te maken met sterke- en met minder sterke punten. Het draait erom dat je meer waarde hecht aan je sterke punten en minder waarde aan je zwakke punten. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een lijstje met je positieve punten op te stellen. Als je last van weinig zelfvertrouwen hebt, kan je dit lijstje lezen.

 1. Angsten overwinnen

Het leven is een weg vol met obstakels. Soms heb je echter te maken met een onzeker of angstig gevoel. Het is belangrijk dat je juist die gevoelens gaat overwinnen. Daar wordt je alleen maar sterker van.

 1. Motivatie

Intrinsieke motivatie is ongelooflijk belangrijk. Motiveer jezelf, zodat je dagelijks het beste uit jezelf naar boven haalt. Op den duur zorgt dat voor een verbetering van je zelfvertrouwen. Ook hierbij kan je een lijstje bijhouden met zaken die je goed hebt gedaan.

 1. Positieve zelfpraat

Heb je wel eens last van negatieve gedachten? Probeer deze te overstemmen door positief tegen je zelf te praten. Je kunt hier positieve muziek, positieve boeken of positieve filmpjes voor gebruiken. Het gaat er puur om dat jij je er goed bij voelt.

 1. Succes visualiseren

Heb je bepaalde doelen? Visualiseer deze doelen eens en bedenk dat ze allemaal uit gaat komen. Door gewenste situaties levendig te maken, kan je een positieve invloed op je zelfvertrouwen uitoefenen.

 1. Succes erkennen

Naast visualiseren van het succes is het ook belangrijk om daadwerkelijk behaalde successen te erkennen. Geef jezelf een compliment en vier de momenten waarop je succes boekt. Die momenten zijn namelijk bijzonder waardevol voor je zelfbeeld.

 1. Gebruik fouten om te leren

Het is menselijk dat er fouten gemaakt worden. Jij kunt deze fouten echter ook omzetten in positieve gedachten. Hoe je dit doet? Door van je fouten te leren. Daarmee voorkom je dat de gemaakte fouten nogmaals gemaakt worden. Op den duur zorgt dit voor een verbetering van je zelfvertrouwen.

 1. Risico nemen

“Youcan’t get anywhere in life without takingrisks”, oftewel: risico’s brengen je verder in het leven. Durf risico’s te nemen. Dit levert je succes op én een verbeterd zelfbeeld.

Uiteraard loop je het risico dat dit risico ook verkeerd uit kan pakken. Op dat moment is het belangrijk om van je fouten te leren, zoals bij punt 10 aangegeven.

 1. Zelfverzekerd te werk gaan

Het succes in je leven wordt deels door je zelfbeeld bepaald. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk zelfverzekerd te werk gaan; dat valt andere mensen direct op en kan je een hoop opleveren.

 1. Seminars bijwonen

Het klinkt wellicht ietwat vreemd, maar door het volgen van seminars kan je een hoop leren. Je let daarbij op de houding en de inhoud van de presentaties van motiverende sprekers. Daar kan jij weer een hoop van leren!

 1. Pak je rust

Het leven is hectisch. Het is daarom ook belangrijk om tijdig en voldoende rust te nemen. Om je zelfvertrouwen te verbeteren, heb je ook behoefte aan rust en ontspanning.

 1. Netwerk opbouwen

Bouw een netwerk van lieve en waardevolle mensen om je heen. Zij kunnen je door zware tijden heen slepen. In de mooie tijden kan je vervolgens een hoop plezier met hen maken. Dit werkt tweezijdig; ook jij moet je beste en mooiste kant aan je vrienden laten zien. Liefde kan voor een verbeterde mate van zelfvertrouwen zorgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *