HSP kenmerken, herken jij jezelf?

door | jan 30, 2019 | Hooggevoelig, Hoogsensitief, hsp

HSP kenmerken

Sommige mensen hebben direct een goed beeld bij HSP, anderen twijfelen of dat zij ook hoog gevoelig zijn. We leggen je daarom graag een paar HSP kenmerken uit en dan kun je op je gemak lezen hoe jij er in staat.

Laat het ook even op je inwerken zodat je alles even kunt laten bezinken. Je hoeft niet direct een mening te hebben, het gaat er om dat je er een beeld bij hebt en het dan op je gemak kunt plaatsen.

Meer over de HSP kenmerken

Het kan zijn dat je snel moe bent of dat je last hebt van een vol hoofd. Misschien irriteer je je ook wel eens aan de mening van anderen? Mensen die daar last van hebben kunnen hoog gevoelig zijn of hoog sensitief zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 mensen een hoog sensitief persoon is (HSP). Als je ook hoog gevoelig bent, dan wil dat zeggen dat je onbewust extra open kunt staan voor indrukken en prikkels.

Het is voor jou dan prettig om er mee om te leren gaan. Je kunt er namelijk mee om leren gaan zodat je het beter kunt beheersen.

Zo kun je klachten en nadelen zo min mogelijk tegen komen. Als je namelijk wel veel last hebt van teveel prikkels en daardoor overprikkeld raakt, dan kun je veel hinder ervaren.

Ook kan het zelfs zorgen voor een burn-out of vermoeidheid als het langere tijd aan blijft houden. Dit wil je uiteraard voorkomen en dat kan ook als je maar weet waar je HSP aan kunt herkennen en er open voor staat om er mee om te leren gaan.

Bepaalde voorkeuren

Mensen die hooggevoelig zijn hebben vaak een bepaalde voorkeur voor diepere zaken, stilte en rust en hebben een brede belangstelling. Het is voor iedereen weer anders hoe dit zich zal uiten.

Maar schaam je er niet voor, je bent zoals je bent. Je hebt dingen die je leuk vindt om te doen en dat moet je er in houden. Pas je niet aan omdat anderen dat willen of omdat je er bij wilt horen.

Het gaat er om wie jij bent als persoon en zo kun jij je alleen het beste ontwikkelen. Sta er daarom bij stil wat jij graag doet en doe daar ook wat mee.

Je zal merken dat je jezelf daardoor ook beter leert kennen en dat je daardoor ook jezelf nog meer kunt ontwikkelen. Je bent wie je bent, je bent uniek, sta daar maar eens bij stil.

Gedragingen

Een ander kenmerk voor HSP zijn bepaalde gedragingen. Daarbij kun je denken aan creativiteit, plichtsgetrouw zijn, gewetensvol en perfectionistisch.

Daarnaast functioneer op je eigen tempo. Je leert erg snel, maar je doet wel voorzichtig (je kunt gevolgen snel overzien) en je vindt kwaliteit in je werk van groot belang.

Registreren is anders..

HSP heeft ook als kenmerk dat mensen veel oog hebben voor details. Ook ben je je veel meer bewust dan anderen, van subtiele signalen uit je omgeving. Je kunt snel een situatie inschatten en waarnemen.

Ook zijn je zintuigen scherper en je zal ook ervaren dat je gevoeliger bent voor prikkels. Ook ervaar je als je hoog gevoelig bent sterke emoties. Het is vaak fijn om te zien wat anderen ervaren en dat je daar op in kunt spelen, maar het kost je ook veel energie omdat alles je opvalt.

Vaak blijven dingen ook bij je rond spoken omdat je er wat mee wilt doen. Met name wanneer je merkt dat er wat met iemand is en diegene wil er nog niets over loslaten.

Dit kan heel wat met je doen en dat kan dan ook dwars liggen bij jou en je veel energie kosten. Je zal ermee om moeten leren gaan en dat gaat niet vanzelf.

Relaties met anderen..

Kenmerkend voor hoog gevoelige personen is dat zij zich zeer verantwoordelijk voelen. Je kunt je ook goed inleven in anderen en je kunt ook sferen en stemmingen goed aanvoelen in je omgeving.

Dit is vaak een lastig punt, want je wil graag het beste voor anderen doen en dat moet niet ten koste gaan van jezelf. Maar probeer ook een gesprek aan te gaan met anderen en aan te geven wat je merkt.

Zo kun je ook laten merken wat er door je heen gaat en anderen kunnen daar op inspelen door aan te geven wat zij zien, denken, merken en voelen.

Er ontstaat zo een soort wisselwerking en dat is voor jou als persoon wel prettig. Je voelt je daardoor ook meer begrepen als mensen de tijd voor je nemen en met je in gesprek gaan over hetgeen wat je hebt waargenomen.

Beheersing goed of nog niet?

Het kan zijn dat je hoog gevoelig bent maar nog niet zo goed weet hoe je er mee om moet gaan. Dit kun je merken wanneer dat je moeite hebt om bijvoorbeeld bij je eigen energie te blijven.

  • Het gevolg daarvan is dat je de emoties van anderen op jezelf gaat betrekken, snel last hebt van stress en van stemmingswisselingen.
  • Ook heb je vaak tijd nodig om bij te komen van indrukken en gebeurtenissen (meer dan anderen).
  • Je voelt je ook niet altijd begrepen door anderen. Je gaat je daardoor terugtrekken.
  • Je hebt ook een lager gevoel van eigen waarde doordat je zo gevoelig bent. Dit kan ook samen gaat met verlegenheid.

Het is geen schande als je het nog niet helemaal beheerst. Je moet er namelijk echt mee leren omgaan en dat gaat vaak met vallen en opstaan.

Soms moet je bepaalde situaties accepteren, los kunnen laten of er niet in blijven hangen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom is het goed dat je even de tijd neemt om alles op je in te laten werken. Ook mag je de tijd nemen om jezelf te leren kennen.

Dit laatste is heel belangrijk, zo kun je namelijk echt in leren zien wie je bent, hoe je je hebt ontwikkeld en wat bepaalde situaties met jou doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *