Hooggevoelig kind

door | mrt 29, 2019 | Hooggevoelig, Hoogsensitief, hsp, Kinderen

Wat is een hooggevoelig kind?

Een hooggevoelig kind ook wel hoogsensitief genoemd is een kind dat meer prikkels uit de omgeving oppikt dan andere kinderen en dat op een intense manier.

Het kind is gevoeliger voor alles wat er zich in haar of zijn omgeving afspeelt. Vaak is het kind ook snel in de war, als het dingen niet begrijpt of als er onverwachte dingen gebeuren.

Een hooggevoelig kind is ook sneller moe in vergelijking met andere kinderen. Dit kind schrikt snel en heeft last van harde geluiden. Het is gevoelig voor geurtjes en kleding die kriebelt.

Hooggevoeligheid is geen stoornis, het is een aangeboren karaktereigenschap. Merk jij dat jouw kind anders is en anders reageert dan andere kinderen van dezelfde leeftijd?

Loop jij met de gedachten rond dat jouw kind hooggevoelig is? Blijf niet piekeren maar zorg dat je er alles over te weten komt.

Hoe eerder jij weet wat er “anders” is aan je kind des te eerder jij gebruik kunt maken van de handvatten, die er zeker ook zijn voor het begeleiden van deze kinderen.

Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Zoals elk kind uniek is, zijn de kinderen die hooggevoelig zijn dat ook. Toch zijn er bepaalde kenmerken die je kunt plaatsen bij de meeste kinderen met hooggevoeligheid.

De mate waarin zal bij elk kind anders zijn. De kenmerken van een hooggevoelig of hoogsensitief kind zijn:

 • Extreem gevoelig voor prikkels van de omgeving
 • Zeer alert
 • Wil alles weten en stelt veel vragen
 • Het zit vaak in zijn/haar hoofd, doet niet snel iets in een impuls (spontaan), maar denkt er goed over na
 • De stemming van anderen heeft grote invloed op het hooggevoelige kind
 • Heeft problemen met onverwachte zaken, veranderingen en verrassingen
 • Wil alles graag goed doen en dat leidt niet zelden tot faalangst

Online staat een test speciaal voor ouders die denken dat hun kind hooggevoelig is. Welke zaken zijn van toepassing op jouw kind en hoe lang bestaan ze al?

Weet dat hooggevoeligheid geen stoornis is maar een karaktereigenschap. Er wordt dus geen diagnose gesteld, zoals bij autisme bijvoorbeeld.

Als ouder of verzorger maak jij het kind elke dag van dichtbij mee en zie jij welke kenmerken overeenkomen met de gedragingen van jouw kind.

Zijn er veel overeenkomsten praat dan een keer met een professional over de juiste aanpak bij het opvoeden van jouw hoogsensitieve kind.

Vanuit je gevoel zul je de meeste dingen goed doen, maar enkele handvatten zijn wellicht toch wel prettig voor jou en het kind.

Omgaan met hooggevoelig kind

Een ouder kent zijn of haar kind als de beste. De omgang met elkaar gebeurt meestal vanuit een gevoel.

Je kunt een luier omdoen en het kind in bad doen, de eerste keer sta je daarbij te zweten, maar na enkele keren is dat geen enkel probleem meer en krijg je er plezier in.

Dit gebeurt zo bij praktische zaken. Het zou fijn zijn als ook de rest van de opvoeding, het omgaan met het kind zo eenvoudig was. Wat doe je als een kind blijft huilen en niet wil slapen, wat doe je met een kind dat in zichzelf is gekeerd? Veel vragen komen er op je pad en dan is het fijn als je daarmee ergens terecht kunt.

Dat is bij kinderen die zich “normaal”ontwikkelen het geval, maar zeker ook als je een kind hebt dat afwijkt wat betreft de norm. Een hooggevoelig kind wijkt af wat betreft de norm.

Als ouder merk en voel je dat. Je kunt uiteraard altijd naar je huisarts stappen. Deze zal echter niet gespecialiseerd zijn in hoogsensitiviteit. Wel kan hij of zij je verwijzen.

Je kunt ook online zoeken naar een coach, die gespecialiseerd is in HSP (hoog sensitief persoon) en daar je vraag of onzekerheid neerleggen. Een luisterend oor kan je veel energie geven om verder te kunnen.

Hoe help je een hooggevoelig kind?

Heb je een hooggevoelig kind dan wil je dat kind leren er goed mee om te gaan. Hoe doe je dat en hoe pak je de opvoeding van een hooggevoelig kind aan.

Naast het feit dat het kind zelf moet leren omgaan met de prikkels enz., zichzelf moet leren beschermen tegen teveel invloeden van buitenaf en aan zijn of haar zelfvertrouwen dient te werken (het mag zijn zoals het is) dienen de ouders en/of verzorgers ook te weten hoe zij met een hoogsensitief kind moeten omgaan.

Grenzen stellen is bij alle kinderen belangrijk, ook bij hooggevoelige kinderen, toch is de aanpak anders.

 • Doet een kind iets niet goed, kraak het niet af (wik en weeg je woorden), ga samen op zoek naar een andere manier. Eigenlijk is dit voor alle kinderen een goede aanpak. Goed voor het zelfvertrouwen.
 • Als jij je geduld verliest, laat het niet merken door je stem te verheffen of door te gaan schreeuwen, loop even weg (blijf binnen het bereik van je kind), koel wat af en kom dan weer terug.
 • Laat het kind, ongeacht wat het verkeerd heeft gedaan, niet alleen. Jouw nabijheid is essentieel.
 • Maak samen de regels en de afspraken die er in huis gelden, voorkom dat jij alles dwingend oplegt aan het kind.
 • Maak nooit de vergelijking ten overstaan van je kind met andere kinderen, dat daarmee alles veel eenvoudiger gaat dan met jouw bijzondere kind.

School en hooggevoelig kind

Er zijn mensen die voor een hooggevoelig kind een andere term gebruiken namelijk het intuïtieve kind of nieuwetijdskind, maar dan begeef jij je meer op het spirituele vlak.

Veel kenmerken komen overeen, bijvoorbeeld het bijzondere bewustzijn en de waarneming van deze kinderen. Op een bepaald moment gaat jouw hooggevoelige kind naar school.

Thuis heb je het goed voor elkaar en gebruik je de handvatten die je inmiddels hebt verzameld om alles in goede banen te leiden, waardoor het goed gaat met jouw bijzondere kind.

Als het kind ouder wordt gaat steeds meer de omgeving een rol spelen in zijn of haar leven. Jouw kind gaat een groot deel van de dag op school doorbrengen.

Een leerkracht met kennis van hoogsensitiviteit zou voor jouw kind prettig zijn. Is dat niet het geval probeer dan met hem of haar samen te werken aan het geluk van je kind, zodat het graag naar school gaat.

Ga het gesprek aan en maak op een positieve manier duidelijk wat jouw kind nodig heeft.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *