Hoe omgaan met relatiestress en wat kan je er aan doen?

door | mei 19, 2021 | Relaties, Stress

Hoe omgaan met relatiestress en wat kan je er aan doen?

Stress kan in de praktijk tal van verschillende oorzaken hebben. We kunnen bijvoorbeeld stress ervaren door de situatie op de werkvloer, maar veel mensen krijgen ook af te rekenen met (hevige) stress afkomstig uit hun privé-omgeving.

Neem nu bijvoorbeeld relatiestress. Deze vorm van stress wordt in de praktijk nog vaak danig onderschat.

Wanneer je te maken hebt met een stressvolle relatie kan dat op termijn te moeilijk worden om dragen. Ondanks dat je, je partner ongetwijfeld graag ziet zet dit de deuren wagenwijd open voor een relatiebreuk.

Wil jij dat graag voorkomen? Zou je dan ook willen ontdekken hoe je nu precies om moet gaan met relatiestress en wat je er tegen kan doen? Dat is mogelijk door je te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

HOE KOMT RELATIESTRESS TOT STAND?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de manier waarop relatiestress tot stand komt. Verschillende oorzaken kunnen hiervan namelijk aan de basis liggen. Denk wat dit betreft aan:
• Ruzie over de taakverdelingen;
• Meningsverschillen over de financiën;
• Conflicten met betrekking tot de opvoeding van de kinderen;
• Problemen met de schoonouders;

Naast bovenstaande is ook seks een vaak gehoord punt van discussie binnen een relatie. Al deze verschillende oorzaken kunnen er toe leiden dat je binnen de kortste keren zoveel stress ervaart door je relatie dat je er geen vreugde of plezier meer uit weet te halen.

Relatiestress is één van de meest ernstige vormen van stress die je kan ervaren, niet in het minst omdat je er wellicht elke dag opnieuw mee wordt geconfronteerd. Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor.

HOE OMGAAN MET RELATIESTRESS?

Op het ogenblik dat er sprake is van relatiestress is het belangrijk om dit kenbaar te maken aan je partner. Doe dit niet op een verwijtende manier, maar geef aan waarom je stress ervaart door je relatie.

Niet alleen is het van belang dat je dit rustig overbrengt, kies bovendien ook een moment uit waarop het rustig is en jullie voldoende tijd hebben om er over te praten. Dit snel even aangeven vlak voor jullie beiden naar het werk moeten vertrekken is voor geen van beide partners fijn.

Wanneer je hebt kenbaar gemaakt welk probleem er zich stelt is het van belang om samen naar oplossingen te zoeken. Zijn er discussies over de opvoeding van de kinderen? Probeer dan naar elkaar toe te groeien en compromissen te sluiten. Hetzelfde geldt ook voor problemen met de schoonouders of op seksueel gebied.

Er zijn altijd compromissen te sluiten zolang jullie beiden maar bereid zijn om aan een oplossing te werken. Let op, ook dit is een belangrijk gegeven. De goodwill moet immers van twee kanten komen, anders is de kans dat je gaat slagen erg klein.

RELATIETHERAPIE ALS LAATSTE REDMIDDEL

Blijft de relatiestress aanhouden, maar wil je graag nog altijd vechten voor je relatie en voor je partner? Hebben onderling geleverde inspanningen echter nog tot niets geleid? Dan zouden jullie nog kunnen overwegen om in relatietherapie te gaan.

Ook hiervoor geldt echter dat beide partners er helemaal achter moeten staan. Is dat niet het geval? Dan zal ook een dergelijke therapie haar doel wellicht helemaal voorbijschieten.

Ondanks dat er dus zeker mogelijkheden bestaan om relatiestress en problemen het hoofd te bieden zullen beide partners er moeite voor moeten doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *