Hoe negativiteit je mindset kan vertroebelen

door | feb 22, 2021 | Burn-out, Mindset, Negatief

Hoe negativiteit je mindset kan vertroebelen

Het ontwikkelen van een positieve mindset is iets waar veel mensen tegenwoordig echt behoeften aan hebben. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het voor velen helemaal niet. Neem nu bijvoorbeeld negatieve gedachten. Voor deze gedachten geldt in de praktijk dat ze vaak meer waar aanvoelen dan positieve gedachten. Het feit dat, dat gevoel er is hoeft nog niet te betekenen dat het ook echt waar is. Voor veel mensen geldt echter dat negatieve gedachten tastbaarder zijn. Dit omdat ze vooral gewend zijn om negatieve gedachten te hebben. Geldt dat ook voor jou? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Gedachten zijn namelijk slechts gedachten. Ze hoeven je leven niet te domineren, in tegendeel. Wil jij ook graag structureel werken aan het realiseren van een positievere mindset? Dan is het mogelijk om daarvoor rekening te houden met de onderstaande informatie!

Leer om niet te veroordelen

Het ontwikkelen van een positieve mindset is onmogelijk wanneer je door het leven gaat als iemand die overal een sticker met goed of slecht op kleeft. Het is op dit vlak belangrijk om gewoon even een stapje terug te zetten. Daarbij is het goed om te accepteren dat dingen gewoon zijn zoals ze zijn. Voor veroordelende gedachten en zeker voor opmerkingen geldt dat ze ongelofelijk negatief zijn. Ze zorgen er dan ook niet alleen voor dat jij, maar ook de mensen rondom je gevangen worden gezet. Dit in een idee van hoe dingen eigenlijk precies zouden moeten zijn. De waarheid is echter dat er helemaal niet zoiets bestaat als “moeten zijn”. Open minded zijn zorgt er voor dat je het oordelen gaat veranderen in observeren. Op deze manier zal je merken dat je jezelf kan verrijken. Dit niet in het minst doordat deze werkwijze echt helpt om er voor te zorgen dat je mindset een positieve boost kan krijgen.

Stop met negatief te praten

Wanneer je over een negatieve ingesteldheid beschikt is het in de praktijk natuurlijk wel echt ongelofelijk moeilijk om een positieve mindset te ontwikkelen. Natuurlijk is het goed om kritisch te zijn, maar er is een verschil tussen kritisch en cynisch zijn. Dat verschil is in de praktijk echter lang niet voor iedereen even duidelijk. Wil je graag zelf meer positiviteit ervaren? Dan is het interessant om jezelf te trainen om altijd de positieve dingen aan te kunnen duiden. Sta je op het punt om negatief te praten over iemand? Zorg er dan voor dat je dat niet doet. Roddelen mag dan misschien op zich wel een manier zijn om mensen met elkaar te verbinden, het spreekt voor zich dat deze manier eigenlijk allerminst gunstig is. Als je stopt met negatief praten over anderen zal je ook minder negatief gaan denken over jezelf. Dit draagt alleen maar structureel bij aan het creëren van een positieve mindset.

Bepaal doelgericht waar je meer aandacht aan schenkt

Jij en jij alleen bent baas over jouw gedachten en verlangens. Natuurlijk is het mogelijk om te blijven hangen in gemiste kansen en negatieve gedachten. De vraag is echter wat schiet je daarmee op? Vermijd negatieve gedachten en focus je op hetgeen wel goed gaat in je leven. Tracht ook in elke situatie zoveel mogelijk het goede te zien en je zal merken dat ook dit je zal helpen bij het creëren en vasthouden van een positieve mindset.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *