Hoe kan je je eigen weg gaan?

door | mei 16, 2019 | Psychologie, Spiritualiteit

Het volgen van je eigen weg is bijzonder lastig. Soms is het echter noodzakelijk om van spoor te wisselen.

Daarbij kan een hoop angst om de hoek komen kijken. Wees deze angst de baas en verzamel al het moed dat je in je hebt.

Alleen op die manier ben je in staat om je eigen weg te volgen.

Het gebaande pad heeft je al veel opgeleverd. Op dit pad ben je namelijk opgevoed en heb je jouw eerste levensjaren mee mogen maken.

Het is de weg die jou gewezen heeft. Het is de weg waar je veel op mee gemaakt hebt.

Maar, toch kriebelt het nu opeens bij je om een ander pad te kiezen. Is dat vreemd? Nee. Is dat logisch? Ja. Je probeert namelijk een eigen richting. Dit zal gepaard gaan met obstakels, met hobbels en met schokkende reacties.

In dit artikel vertellen we jou alles over datgene wat bij het uitkiezen van je eigen weg komt kijken.

Neem afstand

Wil je jouw eigen weg gaan volgen? Neem afstand van dierbaren. Je moet deze afstand durven te nemen, omdat je anders geen veranderingen teweeg kunt brengen.

Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld een continue behoefte om door hun ouders erkend te worden. Heb je dat na een xx aantal nog steeds?

Dan kan je deze erkenning wellicht vergeten. Toch blijf je in goede harmonie leven met je ouders, omdat het je ouders zijn.

Maar, is dat wel handig? Levert dit niet keer op keer nieuwe irritaties en discussies op? Volgens ons wel. Neem daarom afstand en creëer op die manier nieuwe situaties = je nieuwe weg.

Geef boosheid een plekje

In het leven heb je altijd te maken met woede en angst. Het is echter belangrijk om deze boosheid een plekje te geven. Doe jezelf geen geweld aan door continue boos te blijven.

Dit heeft een averechtse werking op je gemoedstoestand en je banden met andere.

Als je continue boos blijft, kom je in de overlevingsstrategie terecht. Daarbij blijf je op je huidige weg, waarbij je continue tegen dezelfde obstakels aan loopt.

Blijf je voor eeuwig op dit spoor? Dan doe je wellicht niet datgene wat je écht zou willen.

Eigen weg gaan

Bij het zoeken naar je eigen weg kan het handig zijn om de Inner-child oefening uit te voeren. Deze oefening kan je helpen om weer een innerlijk kind te worden, waarbij je jouw keuzes opnieuw kunt maken.

Ga ergens staan waar je volledige rust ervaart. Probeer een beeld in je te nemen van de tijd waarin jij een kind was.

Dit kan een foto zijn of een herinnering. Zolang het maar past bij het verdriet, de pijn of de boosheid die je op dat moment ervaart. Probeer contact te maken met het meisje/de jongen zoals je vroeger was.

Probeer vervolgens te communiceren met je innerlijke kind. Kan je iets voor je innerlijke kind doen? Heb je contact gemaakt met je innerlijke kind? Probeer dit een tijdje vast te houden en keer daarna terug naar het hier en het nu.

Deze manier geeft je meer inzicht in de huidige gang van zaken. Het kan dan ook werken om jezelf af te vragen: wat als ik nu niet mijn eigen weg volg? Daarmee stel je jezelf onafhankelijk van andere op en kan je dus je eigen weg gaan.

Probeer ten slotte om de oude pijn uit je lichaam vrij te laten.

Leg de focus op jezelf

Het klinkt wellicht ietwat cru en arrogant, maar het draait in het leven om jou. Als jij je eigen weg wilt volgen, moet je dus de focus op jezelf leggen.

Hecht niet te veel waarde aan de meningen van een ander. Je leeft deze strijd namelijk tegen jezelf en niet tegen een ander.

Op den duur kan de ander deze strijd zelfs gaan erkennen en toelaten, aangezien hij/zij hier respect voor op kan brengen.

Tevens biedt het voor de ander de mogelijkheid om van jou te leren.

Wees duidelijk

Bij het bewandelen van een nieuw pad is het belangrijk om duidelijk te zijn. Spreek uit wat je wilt. Dit gaat je absoluut helpen.

Door uit te spreken wat je wilt, toon je tevens je kwetsbaarheid. Handelen vanuit je kwetsbaarheid zorgt ervoor dat je gezien wordt.

Het gevolg hiervan is weer dat je erkenning krijgt, ook van andere mensen.

Op die manier ben je al bezig met het bewandelen van een nieuw pad, terwijl de daadwerkelijke kruising nog moet komen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *