Hoe kan je een narcist herkennen?

door | feb 21, 2021 | Narcisme, Narcist, Positiviteit

Hoe kan je een narcist herkennen?

Sommige mensen doen zich geweldig voor, maar zijn dat in werkelijk allerminst. We geven dergelijke mensen de benaming ‘narcist’. Heb jij enig idee hoe je een narcist kunt herkennen? Wij hebben de 21 belangrijkste eigenschappen van een narcist op een rijtje gezet.

 1. Charismatisch

Bij de eerste kennismaking komt een narcist geweldig over. Een narcist straalt zelfvertrouwen uit, is geïnteresseerd en heeft een vlotte babbel. Ook heeft een narcist veel humor en geeft hij/zij je min of meer een speciaal gevoel.

 1. Aantrekkelijk

Over het algemeen zijn narcisten ook aantrekkelijk. Ze scoren goed bij de andere sekse en besteden bovengemiddeld veel tijd aan hun uiterlijk. Mede hierdoor worden narcisten vaak als relatiemateriaal gezien en niet voor een pure vriendschap.

 1. Veel partners gehad

Ook heeft een narcist veel (bed)partners gehad. Hij/zij schuwt niet om snel het bed in te duiken met een ander. Dit kan er ook voor zorgen dat een narcist al snel ontrouw is.

 1. Moeite met intimiteit

Veel narcisten hebben probleem om intiem te zijn. Dit komt ook wel door een gebrek aan een speciaal knuffelhormoon; oxytocine.

 1. Weinig empathie

Ook heeft een narcist ontzettend weinig empathie. Ze vinden zichzelf geweldig en kunnen daardoor geen empathie opbrengen.

 1. Superieur

Een narcist is, ten onrechte, volledig overtuigd van zijn eigen superioriteit. Hij/zij denkt dat hij geweldig is, terwijl andere dat allerminst zijn.

 1. Weinig waardering

Van een narcist krijg je altijd weinig waardering. Het draait alleen maar om wat hij/zij vinden en denken. Ze willen simpelweg altijd beter zijn dan een ander.

 1. Denken om hun imago

Narcisten zijn continue bezig met zichzelf en hun imago. Ze denken dan ook in continue in de wat-vindt-een-ander-van-mij-vorm. Niet narcisten hechten juist meer waarde aan de ander en hoe je het een ander naar hun wens kunt maken.

 1. Afhakers

Ook zijn narcisten afhakers als iemand iets emotioneels mee maakt. Ze kunnen hier simpelweg niet mee dealen. Wellicht komt dat omdat ze dan zelf niet meer in de spotlights staan.

 1. Focus op zichzelf

Bij het behalen van bepaalde doelen maakt een narcist misbruik van andere. Ze denken niet aan de gevolgen voor andere, maar puur aan zichzelf.

 1. Denken privileges te hebben

Een narcist is ontzettend overtuigd van zichzelf en zijn/haar kwaliteiten. Dit heeft tot gevolg dat hij/zij ook denkt privileges te hebben. Dit wordt overigens ook wel aangeduid met de term ‘gaslighting’. Als iemand anders iets goed doet, weet een narcist dat altijd weer om te buigen naar iets negatiefs.

 1. Ligt altijd aan de ander

Gebeurt er iets vervelends? Dan ligt dat altijd aan de ander en nooit aan de narcist. Ze wijzen andere altijd op hun fouten, maar nemen zelf geen verantwoordelijk voor hun feiten.

 1. Liefde is een spel

Een narcist kan niet optimaal van de liefde genieten. Dit komt puur doordat hij/zij denkt dat de liefde een spel is. Een spel waarbij je met de gevoelens van een ander kunt spelen.

 1. Succesvol

Over het algemeen zijn narcisten behoorlijk succesvol. Ze hebben hierdoor ook een continue behoefte aan erkenning, aan bewondering en aan aandacht. Dit kan echter héél ver gaan.

 1. Snel jaloers

Een narcist is ontzettend snel jaloers. Hij/zij heeft al snel het gevoel dat hij/zij bedrogen wordt. Dit wordt nog eens versterkt door de continue drang naar macht.

 1. Niet op één lijn met hun partner

Een narcist ziet zichzelf als oppermachtig en hun partner staat altijd onder hun. Ze zien hun partner min of meer als een aanhang. Aanhang die hun status moet onderstrepen.

 1. Liegen

In het dagelijkse leven liegt een narcist ontzettend vaak. Hij/zij zit continue te draaien en komt afspraken/beloftes niet na.

 1. Isoleren

Narcisten zijn een meester in het uitspelen van mensen tegen elkaar. Op die manier zijn narcisten ook in staat om mensen compleet te isoleren.

 1. Woedeaanvallen

In sommige situaties kan een narcist last krijgen van ongekende woedeaanvallen. Woedeaanvallen waar je behoorlijk bang van kunt worden. Die woede komt puur door situaties waarin ze kritiek krijgen of te weinig erkenning ervaren.

 1. Vaak ruzie

Narcisten hebben vaak ruzie met andere. Hoe dit komt? Eigenlijk door de hierboven 19 genoemde eigenschappen van een narcist.

 1. Geen zelfreflectie

Een narcist kan simpelweg niet kritisch naar zichzelf kijken en kent daarom ook totaal geen zelfreflectie. Het is dan ook lastig om een narcist berouw te zien tonen. Dat berouw bestaat namelijk niet bij een narcist.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *