Hoe herken je een narcist?

door | mei 24, 2019 | Narcisme

De narcistische persoonlijkheidsstoornis, ook wel NPS genoemd, is een veelvoorkomende persoonlijkheidsstoornis.

Volgens recente onderzoeken stijgt het aantal mensen met deze stoornis jaarlijks.

Ook zijn er veel mensen met narcistische trekjes; dat is echter een andere gradatie dan een echte narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis brengt enkele typische kenmerken met zich mee. Het kan soms echter lastig zijn om deze kenmerken onder ogen te komen.

In dit artikel hebben wij daarom uitgebreid uiteengezet hoe je narcisme kan herkennen.

Voordat we overgaan tot het benoemen van de kenmerken, is het belangrijk om na te gaan wat narcisme nou eigenlijk écht is.

WAT IS NARCISME?

Als we naar de oorspronkelijke definitie van het woord narcisme kijken, vinden we het volgende terug in de Van Dale: ‘een narcist heeft een ziekelijke liefde voor zichzelf’.

Deze ietwat oppervlakkige definitie omschrijft niet alle kanten van een narcist.

Mede daarom kijken we graag hoe psychologen deze persoonlijkheidsstoornis omschreven.

“Individuen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis geloven in het algemeen dat de wereld om hen draait. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een gebrek aan de vaardigheid om te kunnen empathiseren met andere en door een opgeblazen gevoel van eigendunk.

Mensen met deze aandoening worden vaak omschreven als arrogant, egocentrisch, manipulatief en veeleisend”, aldus het informatieplatform Psychology Today.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *