Hoe beter om te gaan met stress?

door | mrt 15, 2021 | Stress

Hoe beter om te gaan met stress?

Stress, het is iets waar we als mensen allemaal op een zeker ogenblik wel mee af te rekenen krijgen. Op zich hoeft dat in eerste instantie eigenlijk nog geen groot probleem te zijn. Zolang er sprake is van een gezonde hoeveelheid aan stress is de kans namelijk zeer klein dat dit je leven echt gaat beïnvloeden. Wat echter op het ogenblik dat de stress teveel dreigt te worden? Dan is het van belang om zo snel mogelijk te proberen achterhalen hoe je de stress die je ervaart kan reduceren… of in ieder geval hoe je er beter mee om kan gaan. Is dat ook iets waar jij naar op zoek bent? Dan zal de onderstaande informatie je zeker kunnen helpen!

Probeer alles even voor jezelf op een rijtje te zetten

Het eerste wat je moet doen wanneer de hoeveelheid stress waarmee je wordt geconfronteerd teveel dreigt te worden is alles even grondig op een rijtje zetten. Eigenlijk zijn er op dit vlak twee concrete zaken waar je rekening mee zal willen houden, namelijk:

  1. Welke zaken zijn er voor verantwoordelijk dat je zoveel stress ervaart?
  2. Wat zijn de zaken die je kunnen doen ontspannen en je stress kunnen doen vergeten?

Voor wat het eerste punt betreft is het noodzakelijk om rekening te houden met twee verschillende situaties of omstandigheden. Stress kan namelijk veroorzaakt worden op je werk, maar ze kan ook voortvloeien uit je persoonlijke situatie. In het eerste geval is het mogelijk om te overwegen of een andere job je niet minder stress zou opleveren. In het tweede geval moet je vooral de oorzaak van je stress binnen je privé-omgeving kunnen achterhalen. Ligt het aan je partner? Maken je kinderen een moeilijke fase door waardoor je veel stress hebt? Zit je gewoon zelf even niet lekker in je vel? Heel veel verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van de stress die je ervaart. Deze factoren achterhalen is altijd de eerste stap.

Welke zaken kunnen de stress die je ervaart verlichten?

Wanneer je de oorzaken van je stress hebt weten te achterhalen zijn er wederom verschillende acties die je kan ondernemen. Wordt de stress bijvoorbeeld veroorzaakt door je partner? Praat er dan samen over. Geef te kennen wat je gevoelens zijn en werk samen aan een oplossing. Op deze manier kan je de oorzaak van de stress meteen drastisch inperken of misschien zelfs wel volledig wegnemen. Is dit niet meteen mogelijk? Dan moet je kijken in de richting van zaken die je hoeveelheid aan stress kunnen verminderen. Denk hierbij onder meer aan:

  1. Sporten, bijvoorbeeld hardlopen blijkt vaak erg goed te zijn tegen stress;
  2. Het uitoefenen van je favoriete hobby;
  3. Even je zinnen verzetten door een vriend of vriendin op te bellen om mee te praten;
  4. Aan yoga doen om even je hoofd volledig leeg te kunnen maken;

Stress is een vervelend beestje die op elke persoon een volledig andere uitwerking kan hebben. Ook de oplossingen die er bestaan tegen stress kunnen daardoor logischerwijs sterk verschillen. Bedenk dus altijd voor jezelf wat voor jou het beste werkt. Enkel en alleen op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je de stress die je ervaart doelgericht kan aanpakken. Blijkt op termijn toch dat je hier niet in slaagt? Of neemt de stress alleen maar meer en meer de overhand? Dan kan het belangrijk zijn om hier over te praten met een expert. Zo voorkom je dat je stress periodiek jouw leven op negatieve wijze gaat beïnvloeden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *