Het Ontwapenen van Traumatische Onafhankelijkheid naar Vertrouwen en Ontvangen

door | feb 15, 2024 | Loslaten, Patronen, Proces werk, Psychologie, Relaties, Schaduwwerk, systemisch werk, Trauma, zelfvertrouwen

Diep geworteld in ons wezen, maar vaak verborgen achter een façade van kracht en onafhankelijkheid, ligt een traumatische reactie die ons vermogen om steun van anderen te ontvangen belemmert. Dit onvermogen, geworteld in ervaringen van verwaarlozing, misbruik, en verraad, heeft ons geleerd om muren van onafhankelijkheid op te trekken als bescherming tegen verdere pijn.

Extreme Onafhankelijkheid als Overlevingsstrategie

De conditionering van “ik heb niemand nodig, ik doe het allemaal zelf” is diep verankerd in ons wezen als een overlevingstactiek. We leerden al vroeg dat vertrouwen op anderen teleurstelling en pijn met zich meebracht. Of het nu ging om afwezige ouders, mislukte relaties, of gebroken beloftes, onze ervaringen hebben ons geleerd om niemand te vertrouwen, inclusief onszelf.

De Beschermende Muur van Onafhankelijkheid

Deze extreme onafhankelijkheid is een preventieve aanval op liefdesverdriet, een manier om onszelf te beschermen tegen verdere kwetsuren. We bouwen muren om ons heen, ondoordringbaar en onbeweeglijk, waardoor we pijn buiten houden, maar ook liefde. Het is een trauma-reactie die ons gevangen houdt in een vicieuze cirkel van afgeslotenheid en isolement.

Het Genezen van Trauma

Maar er is hoop. Trauma dat wordt erkend, kan worden genezen. Door het onder ogen zien van onze diepste angsten en het doorbreken van onze beschermende muren, kunnen we langzaam maar zeker ons vermogen om liefde te ontvangen herstellen. We verdienen steun, partnerschap, en liefde, zonder dat we het hoeven te verdienen, bewijzen, onderhandelen, of smeken.

Het Ontwapenen van Traumatische Onafhankelijkheid

Het is tijd om onze muren af te breken en ons hart weer open te stellen voor de wereld om ons heen. We zijn het waard om geliefd te worden, om gekoesterd te worden, om ondersteund te worden. We zijn het waard om te ontvangen, gewoon omdat we bestaan.

Conclusie

Het is een reis van zelfontdekking en heling, maar het is een reis die de moeite waard is. Want onder al onze littekens en beschermende lagen ligt een hart dat verlangt naar verbinding en liefde. En door het erkennen en genezen van ons trauma, kunnen we uiteindelijk de vervulling vinden waar we altijd naar hebben gezocht.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *