Het managen van heftige emoties

door | sep 13, 2019 | emoties, Psychologie

Het managen van heftige emoties

In de werkelijkheid blijkt dat het managen van heftige emoties behoorlijk lastig is. De heftige emoties kunnen soms de overhand hebben, waardoor je helderheid van geest pas in een later stadium tot uiting komt.

Het is dan ook vaak zo dat mensen in bepaalde situaties geen andere keus kunnen maken. Bij deze keus worden ze namelijk overspoeld door de heftige emoties, waarbij het dus lastig is om die emoties te managen.

Als je hier last van hebt, is de kans aanwezig dat je ook last van stemmetjes in je hoofd hebt. Dat hoeft niet figuurlijk zo te zijn. Maar, je kunt wel de strijd met je eigen hoofd aan gaan.

Op dat moment probeer je de innerlijke rumoer te bestrijden met iets wat niet bestaat. Het gevolg hiervan is dat heftige emoties eindeloos in het hoofd blijven zitten.

Mocht je in de toekomst weer last van een heftige emotie krijgen, wordt die alleen maar versterkt door de reeds aanwezige heftige emoties in het hoofd. Op die manier krijg je met een vicieuze cirkel te maken.

Het gevolg? Het managen van heftige emoties wordt alleen maar lastiger.

Verbinding met je lijf zoeken

Het is aan te raden om de verbinding met de rest van je lijf te zoeken. Probeer uit je piekerende hoofd te ontsnappen en ga iets ontspannend doen.

Voorbeelden hiervan zijn springen, wandelen, rennen, fietsen of dansen. Je kunt je ook volledig storten op het schoonmaken van je huis. Zolang je maar actief bezig bent en tot ontspanning komt.

In de basis blijkt vaak dat dit gepaard gaat met beweging.

Een andere tip is overigens om naar muziek te luisteren en/of mee te zingen. Op die manier kan je lichaam ook in een ontspannende fase terecht komen, waarbij je de heftige emoties niet de overhand laat nemen.

Neem de tijd

Zodra je verbinding met je lichaam hebt gemaakt, is het aan te raden om tijd te nemen. Ga rustig zitten en ga nadenken. Probeer de heftige emotie weer goed te voelen en te benoemen.

Probeer ondertussen geduldig te blijven en de heftige emoties een bepaalde kant op te sturen. Voel de heftige emotie en laat dit inwerken op je inwerken. Let hierbij continue op je ademhaling en probeer hier een gelijke tred in te houden.

Na verloop van tijd kan je jezelf voorstellen alsof je vanuit je hart ademt. Adem heel rustig in en vervolgens heel rustig uit. Op die manier kan je ruimte creëren om de heftige emoties te omarmen, te accepteren en te managen.

Door hier uitgebreid de tijd voor te nemen, kan je de heftige emoties belonen. Je geeft ze erkenning en je geeft ze liefde en aandacht. Op die manier kan je de heftige emoties managen.

Mocht je dit proces meerdere keren uitvoeren, kom je er achter dat ook oude heftige emoties op deze manier weg worden genomen.

Dit is in feite een manier om uit de vicieuze cirkel te komen, waarbij je helemaal schoongespoeld wordt van binnenuit. Heftige emoties worden dan ook als volgt bestempeld: dit is energie in beweging die wil passeren.

Geef deze energie dan ook de ruimte en neem hier je tijd voor. Dat lijkt ons een mooie afsluiter van dit artikel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *