Het leven hoeft niet altijd leuk te zijn

door | mei 10, 2019 | emoties, Energie, Mindset

Waarom het leven niet altijd leuk hoeft te zijn

Veel mensen lopen met de illusie dat het leven altijd leuk moet zijn. Dit gaat gepaard met een leven zonder tegenslagen. Uiteindelijk zijn juist de tegenslagen datgene wat ons een stuk sterker maakt.

Op dit moment hebben alle hulpverlenende partijen met grote wachtlijsten te kampen.

  • Hoe kan dit?
  • Wat is er aan de hand in het dagelijks leven?
  • Waarom heeft iedereen op dit moment behoefte aan bijvoorbeeld een psychiater?

Dat is opzienbarend, aangezien we in één van de beste landen ter wereld wonen. We hebben niet last van epidemieën, niet last van honger en hebben een hoog welvaartsniveau.

Hoe komt het dat er dan zulke wachtlijsten bij psychiaters zijn? Streven we niet té veel naar geluk? Wellicht zit daar juist het pijnpunt.

 

Voor de mensheid is het misschien beter als men regelmatig tegen problemen aan loopt. Het leven moet een klein beetje lastig zijn. Maar, juist dát kunnen we op dit moment niet accepteren.

We wensen een situatie waarin het leven juist altijd leuk is; dat is echter niet bevorderlijk.

In een vroeger stadium was men druk bezig met het leven na de dood. Men zou naar de hemel gaan en daar een goed leven hebben. Maar, in de huidige begroting/leven is er geen ruimte meer voor de hemel.

De hemel moet namelijk in ons eigen land plaatsvinden; een leven zonder obstakels, zonder lastigheden en zonder problemen. Dit continue streven naar oneindig geluk zorgt uiteindelijk voor de lange wachtrijen bij de psychiaters. Dit streven is namelijk dé oorzaak van vele depressies, veel stressgevallen en vele burn-outs.

Het lijkt wel alsof iedereen ons in het huidige leven fantastisch moet vinden. Maar, bovenal moeten we zelf ons eigen leven fantastisch vinden. Wie heeft dat bedacht? Is het niet raadzamer om eens genoegen te nemen met minder?

Als je op maandag op je werk arriveert, is de standaardvraag ‘Wat heb je dit weekend gedaan?’.

Als je als antwoord geeft dat je lekker thuis bent gebleven, word je raar aangekeken. Men streeft namelijk continue naar sterke verhalen, naar unieke avonturen en naar een fantastisch leven. Voor sommige is het echter beter om genoegen te nemen met minder.

Het is daarom aan te raden om het geluk in meer kleine, en gewone, dingen terug te gaan vinden. Op het moment dat je het lastig hebt, komt er namelijk ook liefde om de hoek kijken. De liefde komt vaak op de momenten dat je het juist lastig hebt. Mede daarom is het hebben van kleine problemen geen probleem. Het continue streven naar het perfecte leven kán wel een probleem vinden.

De Nederlandse samenleving lijkt bol te staan van het egoïsme en de egocentrische gedachte goeden. Dat werkt echter averechts; de wachtlijsten bij de psychiaters zijn hier het overduidelijke bewijs van.

De geleerden zijn het er over eens: meer gevoeligheid, het delen van kleine verdrietigheden en het overwinnen van obstakels hebben een grote meerwaarde voor het leven. Laten we dit met z’n allen proberen. Op den duur werkt dit beter, prettiger en fijner voor elk persoon.

Het uiteindelijke doel is om psychiater voor elkaar te spelen; ondersteun elkaar in lastige tijden en geniet van elkaar in de gelukkige en onbezorgde tijden.

Als ongeluk in een klein hoekje zit, zit geluk dus overal…

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *