Heeft eenzaamheid een effect op het zelfvertrouwen?

door | jul 26, 2019 | Meer zelfvertrouwen, Psychologie, zelfvertrouwen

Sommige mensen hebben last van een laag zelfbeeld, waarbij men weinig tot geen zelfvertrouwen heeft. Een vaste gedachtegang bij deze mensen is dat niemand op hun aanwezigheid of mening zit te wachten.

Het gevolg hiervan is dat deze mensen vaak alleen thuis blijven. Dit gebeurt puur uit angst en heeft vervolgens alleen maar een groter negatiever effect op het zelfbeeld.

Het gevolg hiervan kan echter desastreus zijn. Dergelijke personen komen namelijk de deur een stuk minder uit, vereenzamen compleet en weten aan het einde van de rit niet meer wat ze moeten doen.

Het gebeurt een ieder wel eens; een eenzaam gevoel. Als je dit eenmaal of af en toe voelt, heeft dit geen vervelende gevolgen. Als je continue een eenzaam gevoel hebt, kan dit gevolgen voor de geest én het lichaam hebben.

Het is dus belangrijk om dit tijdig aan te pakken, voordat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Hoe komt een eenzaam gevoel?

Het is belangrijk om naar de oorzaak te kijken, voordat je een oplossing kan vinden. De oorzaak van een eenzaam gevoel kan in meerdere redenen terug te vinden zijn.

Als je met een ander bent, gaat het vaak niet eens om de fysieke aanwezigheid. Nee, het gaat erom of je écht contact met een ander hebt.

Het gebeurt daarom wel eens dat men zich in een grote groep eenzaam voelt. Dit is bijvoorbeeld het geval als niemand uit deze groep tegen je praat. Je bent dan wel met hen, maar je krijgt geen contact. In dat geval kan je ook een eenzaam gevoel ervaren.

Het is hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen emotioneel eenzaam en sociaal eenzaam. Bij sociaal eenzaam heb je een klein netwerk. Je hebt weinig kennissen of vrienden waarmee je leuke dingen gaan doen.

Bij emotioneel eenzaam heb je juist behoefte aan contact met een partner of vrienden. Dit bepaalde contact blijft echter uit, waardoor je een emotioneel eenzaam gevoel kan ervaren.

Een andere mogelijkheid om een eenzaam gevoel te hebben, ligt in de gezondheid. Als je ongezond bent, is de kans namelijk aanwezig dat je een eenzaam gevoel krijgt.

Dit komt veelal voor bij ouderen; zij zijn soms simpelweg niet meer in staat om buiten de deur te komen. Hierdoor kunnen zij een eenzaam gevoel ervaren.

Tot slot willen we de psychische oorzaak nog benoemen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan je er voor kiezen om een teruggetrokken leven te leiden.

Daarbij kom je ook weinig de deur uit en maak je weinig tot geen contact met anderen. Een eenzaam gevoel is daar het gevolg bij.

Persoonlijke kenmerken

Een eenzaam gevoel leidt niet bij iedereen tot een ‘probleem’. Dit heeft voor een groot deel met je karakter en je persoonlijke kenmerken te maken. Dit alles heeft te maken met je sociale karakter.

Als je makkelijk contact met andere legt, is de kans op een eenzaam gevoel kleiner. Als je echter, door bepaalde karaktereigenschappen, moeilijk contact maakt, is de kans op een eenzaam gevoel groter.

Het is op den duur zelfs mogelijk dat je gezondheid gaat lijden onder een eenzaam gevoel. Eenzaamheid kan namelijk lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

Dit kan je met name terugvinden in de stress die een eenzaam gevoel met zich mee brengt. Dit is nóg een reden om een eenzaam gevoel goed aan te pakken.

Wat kan je er zelf aan doen?

Als je zelf een eenzaam gevoel hebt, kan je hier iets tegen doen. Het is allereerst verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Je huisarts kan je op gang helpen door bijvoorbeeld een specialist in te schakelen.

Ook is het aan te raden om juist wél naar buiten te gaan. Sluit je aan bij een muziekvereniging, een sportvereniging of een andere vereniging.

Bij een dergelijke vereniging ontmoet je nieuwe mensen en kan je in contact met hen komen. Dit kan tot mooie vriendschappen leiden en uiteindelijk het eenzame gevoel wegnemen.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Hier zijn ook verschillende mogelijkheden voor. Als je zelfvertrouwen op orde is, ben je ook eerder in staat om op andere mensen af te stappen.

Dat kan vervolgens weer leiden tot leuk contact, waardoor je eenzaamheid weggenomen kan worden. Het mag duidelijk zijn dat zelfvertrouwen en eenzaamheid hand in hand met elkaar gaan.

Het is dus van belang om één van de twee, of het liefst beide, grondig aan te pakken. Nadien kan je daar de vruchten van plukken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *