Heb ik een burn out?

door | jun 19, 2019 | Burn-out, Psychologie, Spiritualiteit, Stress

Heb ik een burn out?

Is jouw balans letterlijk en figuurlijk weg? Voelt het voor jou alsof je niet meer vooruit of achteruit kunt?

Dan is het heel waarschijnlijk dat je een burn out hebt. Je zult het niet meteen geloven en zeker niet accepteren, want alles wat je doet doe je graag!

Echter ook in dat geval kan een burn out op de loer liggen. Je doet teveel leuke dingen en op een bepaald moment lukt het niet meer. Jouw hoofd staat nooit stil, is het ene af dan ben je alweer in je hoofd bezig met het volgende waarnaar je onderweg bent. Je moet (ook al zijn het leuke ballen) teveel ballen in de lucht houden.

In jouw agenda staat nooit een kruis voor een ingeplande rustdag. Er is geen balans tussen inspanning en ontspanning. En ja, ook wanneer jij alles wat je doet graag doet, kan dat leiden tot een burn out.

Ook te grote belasting op je werk kan de oorzaak van een burn out zijn. Bijvoorbeeld:

 • Als je constant op je tenen moet lopen. Het werk is te moeilijk of je hebt teveel werkzaamheden, waardoor het werk nooit op tijd af is, dat vreet aan je.
 • Als jouw privéleven ten koste gaat van je werk.
 • Als jij het nut van je werkzaamheden niet ziet.
 • Als jij problemen blijft opkroppen en nooit met je werkgever hierover praat of kunt praten, gaat het vroeg of laat fout.

Tevens is een combinatie van de opvoeding van je kinderen, het huishouden en een baan een flinke klus en kan een oorzaak zijn van een burn out.

Je neemt al je taken serieus. De druk en de verwachtingen van de omgeving (en de technologie) zijn hoog. Voor iedereen die een burn out krijgt ligt de situatie anders, maar voor iedereen geldt wel dat je moet leren van je burn out en dat jij in de toekomst je tijd anders zult moeten inrichten.

Je gaat leren om ook eens niks te doen, niks te hoeven, om de balans terug te krijgen.

Wat is een burn out?

Burn out betekent letterlijk opgebrand zijn. Je bent zo onbeschrijflijk moe, dat je alleen maar wilt slapen en dat ook de hele dag kunt. Extreme vermoeidheid hoort bij een burn out.

De oorzaak van een burn out is dat er geen balans is tussen lichaam en geest. Een balansprobleem van teveel in je hoofd zitten, het is nooit stil in je hoofd.

Een burn out zorgt ervoor dat jij verplicht rust moet nemen. Het is een signaal van je lichaam dat het zo niet langer door kan gaan. Je zult je er lang tegen verzetten, maar jij wint deze strijd niet.

Je moet opgeven anders val je er letterlijk bij neer (evenwichtsstoornis, duizeligheid). Het lukt je niet meer, je kunt het leven zoals je het tot nu toe hebt geleefd niet meer aan.

Alles is teveel. Veel mensen met een burn out kunnen de hele dag slapen, maar ook slapeloosheid komt voor. Deze laatste groep kan de rust niet vinden.

Hoe herken je een burn out?

Je lichaam geeft aan dat het zo niet langer verder kan gaan. Je hebt te lang te veel van jezelf gevraagd, vooral op mentaal gebied.

Iedereen is druk bezig met gezond leven, goed eten en drinken en voldoende bewegen. Lichamelijk zit dat wel goed, maar hoe is het met jouw mentale gezondheid.

Neem je wel voldoende tijd om je af en toe af te vragen of hetgeen je doet bij je past, of je daar gelukkig van wordt, of ga je maar door en door …… totdat je er letterlijk bijna bij neer valt?

Een burn out ontstaat niet van de ene op de andere dag. De volgende waarschuwingssignalen kunnen je vertellen dat er zich een burn out aan het ontwikkelen is.

De voortekenen van een burn out kunnen zijn:

 • Je bent angstig
 • Je bent onrustig
 • Je bent snel geïrriteerd
 • Je bent vaker emotioneel
 • Je bent somber
 • Je kunt geen of moeilijk beslissingen nemen
 • Jouw concentratie is slecht
 • Je bent letterlijk en figuurlijk uit balans
 • Je voelt je duizelig
 • Extreme moeheid
 • Lusteloos

Hoe ga je om met een burn out?

Allereerst is er de acceptatie. Deze zal er niet meteen zijn. Je vraagt je af waarom jij een burn out zou hebben, je doet alles toch met plezier!

En doe je niet alles met plezier dan zit je al geruime tijd in deze flow en het lukte je tot nu toe toch best aardig? Accepteer het maar, je kunt namelijk niet anders.

Je lichaam geeft duidelijk aan dat de ENERGIE OP IS. Denk eens terug. Hoe hoog waren jouw verwachtingen en die van de omgeving? Als jij vertelt wat je doet wordt er al snel aan je gevraagd “en wat nog meer?”.

Een leuke cursus gevonden, “die staat erg goed op mijn CV”. De druk op jouw leven was erg hoog, de verwachtingen groot van jezelf en van anderen. Het mag best wat minder.

Stop met doordraven, sta even stil en overdenk wat jij echt belangrijk vindt. Neem wat gas terug. Gebruik de tijd dat jij een burn out hebt om alles op een rijtje te zetten en zeer waarschijnlijk om wat zaken van dat rijtje te schrappen.

Je krijgt die burn out niet voor niets, zij wil je iets leren. Ga gezonder om met lichaam en geest, verdeel je energie en zet dat ene kruis in je agenda waarop jij vrije tijd voor jezelf neemt.

Tijd om even niets te doen, geen tijd om dingen af te maken of een bezoek aan de tandarts, maar vrije tijd! Tijd om je te vervelen en je hoofd leeg te maken! Probeer het eens.

Verschil burn out en overspannenheid

Burn out komt door een disbalans inspanning en ontspanning en dat gedurende geruime tijd. Een burn out ontstaat geleidelijk en heeft een behoorlijk lange hersteltijd.

Je wordt steeds meer vermoeid. Je hebt je lichaam en geest zo uitgeput en overbelast, dat herstel lang zal duren. Overspannenheid is ook een disbalans, je werkt keihard in verhouding tot de vrije momenten en dat breekt je op.

Je hebt op je werk bijvoorbeeld te maken met een deadline die je veel stress geeft. Deze deadline is (bijna) niet haalbaar. Je wordt er overspannen van.

Overspannenheid is van veel kortere duur dan een burn out en ontstaat opeens. Overspannenheid verdwijnt als de stressfactor is verdwenen.

Wanneer je vaak en langdurig overspannen wordt, dan kan dat leiden tot een burn out.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *