7 tips voor meer zelfvertrouwen

door | mei 3, 2019 | zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is één van de belangrijkste voorwaarden voor een prettig leven.

Als je onzeker door het leven gaat, loop je tegen beperkingen op. Onzekerheid zorgt namelijk voor een beperking in je dagelijkse leven. Dat uit zich in onder andere in je zakelijke carrière, maar ook in je sociale leven.

Helaas is het een feit dat veel mensen onzeker zijn. Onzekerheid kan over veel aspecten gaan. Je kan onzeker zijn over bepaalde lichaamsonderdelen, je accent of je gehele voorkomen.

Het is in ieder geval van belang om te onthouden dat je je zelfvertrouwen altijd kan verbeteren. Je hebt hiervoor discipline, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Maar, op den duur zal je je een stuk gelukkiger voelen.

Zou jij ook graag zelfverzekerder door het leven gaan? Wil je dat je een prettige en zelfverzekerde uitstraling hebt? Wil je in grote groepen ook goed kunnen functioneren?

De onderstaande 7 tips kunnen je hierbij helpen:

Wees vriendelijk tegen een ieder.

Als je vriendelijk tegen andere mensen doet, krijg je dat op den duur terug. Als mensen continue aardig tegen je doen, is dat vleiend. Als je vriendelijk tegen andere mensen doet, kan je ook vriendelijk voor jezelf zijn.

Geef jezelf eens een schouderklopje of zorg hardop dat je goed bezig bent.

Onthoud daarbij altijd: als jij een ander een compliment geeft, krijg je dat compliment hoe dan ook terug. Een compliment is namelijk voor een ieder een fijne bevestiging.

Het maakt daarbij niet uit of je veel of weinig zelfvertrouwen hebt; een compliment is altijd mooi meegenomen. Probeer daar op te bouwen.

Maak gebruik van affirmaties

Affirmaties is wellicht een term die je nog nooit gehoord hebt. Affirmaties zijn korte en krachtige zinnen die je op peppen. Een voorbeeld hiervan is ‘ik hou van mezelf’ of ‘ik ben goed bezig’.

Plan dagelijks een vast moment waarop je een dergelijke zin hardop tegen jezelf zegt. Wil je dit gevoel verder versterken? Doe het dan op het moment dat je in de spiegel kijkt.

Als je de desbetreffende affirmatie veelvuldig tegen je zelf zegt, ga je het als waarheid aannemen. Dat is uiteindelijk datgene wat je nodig hebt om je zelfvertrouwen op te krikken.

Probeer minder perfectionistisch te zijn

Voor een perfectionist kan het leven soms best lastig zijn. Alles moet perfect zijn. Is dat niet het geval? Dan kan een perfectionist boos zijn. Boos op zichzelf.

Maar, perfectionisme brengt vooral een obstakel met zich mee. Als je bang bent om niet perfect te kunnen ervaren, zal dit zich uiten in een onzeker gevoel. Probeer daarom het perfectionisme overboord te gooien.

Een goede tip hierbij is om minder ver vooruit te kijken. Zet kleine stappen en vier de doelen die je onderweg gehaald hebt. Focus je op je eigen inspanningen en niet zo zeer op het (perfectionistische) doel.

Je eigen inspanningen is namelijk datgene waar jij een invloed op hebt.

Sta stil bij successen

Succes is vooruitgang. Het is daarom iets wat je absoluut mag vieren. Mocht je bepaalde doelen hebben gesteld, is het een feestje als je deze gehaald hebt. Op dat moment mag je absoluut trots zijn en jezelf een compliment geven.

Sta daarnaast ook eens stil bij de dierbaren in je leven. Het is niet zonder reden dat zij om jou geven. Zij zullen voor jou klaar staan op het moment wanneer het nodig is. Houd dat in je achterhoofd.

Vergelijk jezelf niet met andere

Het is nergens voor nodig om jezelf continue met andere te vergelijken. Nee, ieder volgt zijn eigen leven met bijbehorende kenmerken. Focus je op je eigen leven. Daar heb je onder aan de streep veel meer aan.

Vergelijk jezelf daarom met alleen jezelf. Dat is een belangrijke stap naar het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Leg de focus volledig op jezelf en laat je geluk niet van andere afhangen.

De gevleugelde uitspraak ‘het gras is bij de buren groener’ is bij dit aspect zeker van toepassing.

Wees niet te streng voor jezelf

Het is een fout dat elk mens een fout maakt. Dat varieert van de caissière bij de plaatselijke supermarkt tot aan de minister president van ons land. Een fout maken is menselijk.

Wees daarom niet al te streng voor jezelf en accepteer gemaakte fouten.De gemaakte fouten bieden enkel en alleen lering voor de toekomst. Doe deze ervaringen op en zorg dat je dezelfde fout niet nog een keer maakt.

Heb je hier moeite mee? Probeer dan eens naar de fouten van andere mensen te kijken. Accepteer je die fouten ook? Of probeer je die fouten op te lossen?

Het antwoord daarop is hoogstwaarschijnlijk volmondig bevestigend. Maak het jezelf dan niet al te moeilijk en accepteer dat jezelf ook wel eens een foutje kan maken.

Sta stil bij het belang van (veel) zelfvertrouwen

Houd continue in de gaten waarom het voor jezelf belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben. Bedenk op wat voor manier het zelfvertrouwen jou gaat helpen. Gaat helpen tijdens de weg naar boven en tijdens de weg naar successen.

Als je veel vertrouwen in je eigen kunnen hebt, zal je de volgende voordelen ervaren:

  • Je ziet een stuk minder obstakels op de weg.
  • Je kan veel meer genieten van behaalde successen.
  • Je kan beter in groepsverband functioneren.
  • Het stemmetje in je hoofd is veranderd van negatief naar positief.
  • Je hebt niet meer de drang om continue waardering van andere te ontvangen.
  • Je bent gemakkelijker in de omgang met andere, waardoor je sociale contacten naar een hoger niveau gaan.
  • Je weet exact wat je zelf wil en wat je wil bereiken. Je bent dan ook nog eens overtuigd van je eigen kunnen, waardoor je datgene ook gaat bereiken.

7 Zelfvertrouwen tips!

Met bovenstaande 7 tips moet je in staat zijn om je zelfvertrouwen op te krikken. Vergeet daarbij de sleutelwoorden niet: discipline, geduld en doorzettingsvermogen.

Het opkrikken van je zelfvertrouwen is geen kwestie van dagen. Nee, het is een langdurig proces waarin je jezelf beter leert kennen. Op basis van je eigen kennis ga je jezelf meer accepteren.

Vier onderweg de successen, verbeter je sociale omgang en voel je simpelweg veel prettiger.

Het opkrikken van je zelfvertrouwen is een goede stap naar een rustgevend en prettig leven. Hoe fijn is het als je overtuigd bent van jezelf?

Het is voor jou binnen handbereik!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *