7 gemaakte fouten bij jaloezie

door | jan 23, 2020 | Jaloezie, Relaties

Snel last van Jaloezie? Dit zijn de meest gemaakte fouten.

Sommige mensen hebben behoorlijk snel last van jaloezie, terwijl dat nergens voor nodig is. Deze vorming van jaloezie kan meerdere oorzaken hebben, waarbij je zelf helemaal gek kan worden door al het malen en twijfelen.

In veel situaties komt de jaloezie door de gedachten die je over een situatie hebt. De jaloezie ontstaat door de gedachten en níet door de werkelijke situatie. Het is dan ook aan te raden om te beseffen dat je zelf een denkfout maakt. Op die manier is het al mogelijk om iets aan het jaloerse gevoel te doen.

  1. Filteren

Bij jaloezie is het vaak zo dat je niet naar het totaalplaatje kijkt. Nee, je gaat filteren en je let bijvoorbeeld alleen op de acties van je partner. Je ziet dat je partner het leuk met een ander heeft, maar je weet niet wat je partner op dat moment werkelijk denkt. Daarnaast ga je jezelf ook vergelijken met de ‘ander’. Ook daarbij ga je filteren, want je gaat jullie beide karaktereigenschappen en uiterlijk met elkaar vergelijken. Dat heeft uiteraard geen zin.

Hoe kan je dit oplossen? Probeer naar het totaalplaatje te kijken en te beseffen waarom jouw partner op jou valt. Om dit te versterken, kan je ook een lijstje met positieve eigenschappen van jezelf maken. Dat sterkt je wellicht in de gedachte dat je een prima partner voor je vriend/vriendin bent.

  1. Projectie

Projectie is ontzettend lastig en het draagt absoluut bij aan de jaloezie. Met projectie bedoelen we dat je een negatief zelfbeeld hebt. Vervolgens ga je in denken dat jouw partner ook op die manier over jou denkt. Die manier van denken draagt vervolgens bij aan de gedachte dat je partner wel vreemd zal gaan.

Hoe kan je dit oplossen? Het is belangrijk om een juist zelfbeeld te krijgen. Je bent niet zo slecht als dat je zelf denkt. Bovendien is je partner niet zomaar bij jou. Verder kan je ook nog hulp vragen aan je partner. Deel je onzekerheid en durf gerichte vragen aan je partner te stellen. Als je dat doet, merk je dat de projectie nergens op gebaseerd is.

  1. Je betrekt alles op jezelf

Ook dit is een veelgemaakte fout bij jaloezie. Het leven draait niet alleen om jou, terwijl je dat bij jaloezie el denkt. Je gaat jezelf bovendien met andere vergelijken. ‘Het gras is altijd groener bij de buren’; op die manier ga je alles op jezelf projecteren.

Hoe kan je dit oplossen? Het is absoluut niet nodig om jezelf met andere te vergelijken. Iedereen leeft zijn/haar leven waar hij/zij gelukkig van wordt. Kijk ook niet naar je ‘rivalen’. Jij hebt een relatie met je partner en dat is niet zonder reden. Geniet dan ook van deze relatie en stop met het vergelijken van jezelf met rivalen.

  1. Bovengemiddelde romantische gedachten

Bij jaloerse mensen is het ook zo dat ze overmatige en overtrokken romantische gedachten hebben. Dit betekent in feite dat je over bepaalde dingen ontzettend overdreven na gaat denken. Een veelgehoorde gedachte hierbij is bijvoorbeeld ‘Je kunt maar van 1 iemand tegelijkertijd houden’. Dergelijke gedachtes kunnen je kwellen en aanleiding geven tot jaloezie.

Hoe kan je dit oplossen? Probeer te beseffen dat jouw bovengemiddelde romantische gedachten niet realistisch zijn. Het leven is niet altijd romantiek ten top, integendeel zelfs.

  1. Catastrofaal denken

Als je jaloers bent, ga je ontzettend catastrofaal denken. Als je partner met een ander staat te praten, denk je direct dat je partner met hem/haar naar bed wilt. Je overdrijft alles en dat kan vervelende situaties opleveren.

Hoe kan je dit oplossen? Probeer niet overdreven over dingen na te denken. Het catastrofale denken is simpelweg niet nodig. Krijg je een rampgedachte? Bedenk dan argumenten waarom die gedachte nergens op gebaseerd is. Je merkt dan ongetwijfeld dat je een hele hoop argumenten kunt bedenken.

  1. Slecht zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan ook de oorzaak zijn van jaloezie. Je denkt dat je niet goed genoeg bent voor je partner. Je denkt dat je partner vanzelf wel voor een ander gaat kiezen. Dergelijke gedachtes komen puur door het negatieve zelfbeeld en zijn nergens op gebaseerd.

Hoe kan je dit oplossen? Het oplossen van een negatief zelfbeeld is een langdurig proces. Een proces dat bovendien met vallen en opstaan gaat. Probeer het vertrouwen in jezelf te herstellen. Daarvoor kan je aankloppen bij een psychiater of op het internet veel informatie op zoeken. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je aan jouw zelfbeeld kunt gaan werken.

  1. Verkeerde oorzaak

Alles wat er in het leven gebeurd, probeer je terug te leiden naar een verkeerde oorzaak. Behalve als het bij jezelf gebeurd. Als je net iets te laat uit de kantine van je sportvereniging komt, is de reden hiervan de gezelligheid. Als je partner net iets te laat terug komt, ga je direct waanbeelden in je hoofd halen. Je denkt eigenlijk continue aan een verkeerde oorzaak.

Hoe kan je dit oplossen? Probeer kritisch te kijken naar je eigen gedrag. Durf jezelf op je fouten te wijzen en probeer niet continue de schuld op je partner af te schuiven. Als je zelf te laat thuis gekomen bent, is dat ook niet volgens de regels.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *