3 vaak gehoorde fabels over burn-out

door | jan 20, 2022 | Burn-out, Stress

3 vaak gehoorde fabels over burn-out

De kennis die we als mensen door de jaren heen hebben opgedaan over burn-out heeft ons enkele compleet nieuwe inzichten gegeven. In eerste instantie bestond er immers nog heel wat verwarring en onduidelijkheid over het karakter van een burn out, hoe het ontstaat en wat je er nu precies tegen kan doen.

Ondanks het feit dat onze kennis van deze aandoening door de jaren heen dus sterk is verbeterd bestaan er ook tegenwoordig nog altijd een aantal fabels die hardnekkig in stand worden gehouden. Wij gaan op deze pagina alvast drie vaak gehoorde fabels over burn-out ontkrachten.

1.) Alleen zwakke mensen krijgen een burn-out

Binnen de maatschappij weerklinkt vaak de stelling dat een burn-out iets is wat vooral door ‘zwakke’ mensen kan worden gekregen. Dat is absoluut een onterechte gedachte. Iedereen kan met deze aandoening worden geconfronteerd, hoe sterk hij of zij ook mag zijn. Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoond dat het net vooral de harde werkers en de doorzetters zijn die het grootste risico lopen op een burn-out.

Mensen die altijd maar blijven doorgaan, ook al geeft hun lichaam het signaal dat het even goed is geweest, hebben altijd de meeste kans om tegen een burn-out aan te lopen. Deze aandoening wordt namelijk veroorzaakt door chronische stress. Het is dus met andere woorden helemaal niet zo dat mensen geconfronteerd worden met een burn-out omdat ze eventueel wat zwakker zijn ten opzichte van andere personen, in tegendeel.

2.) Na een burn-out moet je, je hele leven omgooien

Voor het merendeel van de mensen die een burn-out hebben geldt dat ze vrezen dat ze hun hele leven op de schop zullen moeten gooien. Alleen op die manier is het immers toch mogelijk om een nieuwe burn-out te voorkomen? Dat is helemaal niet correct. Toch gaat dit in de praktijk veelal behoorlijk ver. Mensen stellen zich bijvoorbeeld de vraag of ze nog wel hun bestaande baan kunnen blijven behouden of niet.

Voor elke keuze die je naar aanleiding van jouw burn-out gaat maken is het vooral van belang om jezelf de vraag te stellen of je voldoening haalt uit hetgeen je doet. Met andere woorden, geeft je werk je voldoening of niet? Is dat het geval? Waarom zou je er dan voor kiezen om een andere job te gaan zoeken? Dat is echt nergens voor nodig. Heb je echter het gevoel dat je job veel te veel van je eist waardoor je, je niet goed in je vel voelt? Dan wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal.

Om te kunnen herstellen van een burn-out is het voornamelijk van belang om je eigen grenzen te leren ontdekken. Zorg ervoor dat je zelf kan aangeven waar je grens ligt en ga daar niet over. Dit betekent echter in het geheel niet dat je, je volledige leven moet omgooien, in tegendeel. Natuurlijk is het goed om hier en daar te overwegen wat gas terug te nemen, maar het kan zeker ook interessant zijn om stil te blijven staan bij hetgeen wat voor jou nu echt prioriteit moet zijn.

3.) Een weekje vakantie helpt je meteen van je burn-out af

Een weekje rust nemen kan veel mensen goed doen. Dit gezegd hebbende is het zo dat een weekendje vakantie nemen je echt niet van je burn-out zal verlossen. Er is dan ook een belangrijk verschil tussen enerzijds overspannen zijn en anderzijds een burn-out hebben.

Bij een burn-out is het niet zo eenvoudig om te herstellen omdat het louter en alleen wegnemen van de stressfactoren geen sluitende oplossing biedt. Een burn-out vereist dan ook actief herstel. Bovendien is het zo dat je tijdens een weekje vakantie niet zal werken aan de oorzaken van je burn out. Wanneer je terugkeert uit vakantie zal je namelijk terug geconfronteerd worden met dezelfde, stressvolle routines.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *