3 behandelingen die kunnen helpen bij een burn-out

door | jan 23, 2021 | Burn-out

3 behandelingen die kunnen helpen bij een burn-out

De stress die we tegenwoordig met z’n allen ervaren vanuit de maatschappij zorgt er voor dat burn-out een steeds vaker voorkomend fenomeen is. De kans dat ook jij op een zeker ogenblik geconfronteerd zal worden met een burn-out is dan ook zeker aanwezig. Op het ogenblik dat deze situatie zich voltrekt spreekt het voor zich dat je zo snel mogelijk zal willen proberen achterhalen hoe je die burn-out kan aanpakken. Op deze pagina hebben we alvast drie soorten behandelingen voor je op een rijtje gezet die je absoluut zou kunnen overwegen.

1.) Cognitieve gedragstherapie

Misschien wel de vaakst beproefde behandeling bij een burn-out is zogenaamde cognitieve gedragstherapie. Het gaat hierbij om een soort van therapie waarbij er voor wordt gekozen om te achterhalen welke gedachten en welk gedrag aan de basis kan liggen van de burn-out. Door dit te achterhalen is het vervolgens mogelijk om het probleem in de kern aan te pakken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verkeerde gedachten of het foutieve gedrag wordt  veranderd. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat de burn-out op een efficiënte manier kan worden verlicht.

2.) Terug werken onder impuls van de bedrijfsarts

Voor heel wat mensen geldt dat ze, wanneer ze geconfronteerd worden met een burn-out stoppen met werken. Dat is in eerste instantie een normale reactie, maar toegeven aan het negatieve gevoel dat je ervaart kan uiteindelijk meer slecht doen dan goed. Onder impuls van een bedrijfsarts is het dan ook steeds een interessantere keuze om terug te gaan werken. Terug deel uitmaken van de werkvloer en vooral het sociale contact met anderen kan je helpen om je burn-out aan te pakken.

Bovenstaande maakt duidelijk dat je in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht niet volledig moet zijn hersteld voordat je weer aan de slag kunt gaan. Voel je, je dus met andere woorden al wat beter en heb je het gevoel dat thuis blijven zitten je niet bepaald vooruit helpt? In dat geval is het zeker een aanrader om samen met de bedrijfsarts te bepalen om terug aan de slag te gaan.

3.) Het aanleren van nieuwe vaardigheden

Iedereen die in zijn of haar leven al eens een burn-out heeft gehad wil er graag alles aan doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. De vraag die velen zich echter stellen heeft te maken met de manier hoe men dit nu precies moet aanpakken. Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig. Toch zijn er verschillende oefeningen of trainingen die in de praktijk hebben aangetoond dat ze bijzonder efficiënt kunnen zijn in het voorkomen van een nieuwe burn-out. Het gaat hierbij dan onder meer om de volgende:

  • Trainingen in assertiviteit;
  • Mindfulness;
  • Conflicthantering;
  • Time-management;

Wil je dus graag de kans op het ontstaan van een nieuwe burn-out zo beperkt mogelijk houden? Dan kan het de moeite waard zijn om één of meerdere van bovenstaande trainingen of oefeningen te gaan hanteren. Let wel, het spreekt voor zich dat ook het reduceren van stress een belangrijke factor blijft waar je absoluut rekening mee zal willen houden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *